Dolar

32,2322

Euro

34,7758

Altın

2.463,20

Bist

10.347,26

Omuzda füzeyle boğaz geçişi normal

Rusya'dan füze gösteren asker açıklaması geldi, 'Elçimizin Dışişlerine neden çağrıldığını anlamadık' denildi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-12-08 21:34:32

Omuzda füzeyle boğaz geçişi normal

İstanbul Boğazı'ndan 4 Aralık'ta geçen Rus gemisindeki füze gösteren askerin görüntüsü tepki çekmişti. Olayın ardından Rusya Ankara büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı'na çağrılmış ve Türkiye'nin hassasiyeti iletilmişti. Konuyla ilgili Rusya'dan da bir açıklama geldi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mariya Zaharova ise olayın provokasyon olarak tanımlanmasına anlam veremediğini söyledi.

NEDENSE PROVOKASYON OLARAK GÖRÜYORLAR
Zaharova, yaptığı yazılı açıklamada şu ifadeleri kullandı: "Ankara nedense bu olayı provokasyon ve tehdit unsuru olarak görüyor. Büyükelçimize Türkiye Dışişleri'nde 'Türk tarafının endişesini' iletmişler. Türk diplomatların dediğine göre, bu olay yerel basının öfkeli bir tepki vermesine neden olmuş".

"Rus gemisi, Boğazlardaki geçişleri düzenleyen Montrö Sözleşmesi'nin hiçbir maddesini ihlal etmemiştir'' diye devam eden Zaharova, ''Geminin korunması her mürettebatın yasal hakkıdır'' dedi.

BAKANLAR KURULU'NDAN SONRA AÇIKLAMA YAPILMIŞTI
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet sözcüsü Numan Kurtulmuş, dün yaptığı açıklamada Rusya savaş gemisinin boğazlardan geçişi sırasındaki görüntüler konusunda “İlgili bütün girişimlerde bulunmuştur. Boğazlardan geçiş, Montrö Antlaşması çerçevesinde belirlenmiş bir husustur ve oradan geçilen ülkenin güvenliğini tehlikeye atmayacak şekilde geçişleri olması gerekir. Biz maalesef o görüntüleri biraz da şova dönük görüntüler olarak algıladık. Yani buna, böyle bir geçişe, şova ihtiyaç yoktu” demişti.

Kurtulmuş, ortaya çıkan görüntünün, Türkiye'nin güvenliğini tehdit altına aldığının da açık olduğunu söyleyerek, “Halbuki hiçbir şekilde oradan geçiş yapan Rus gemilerine karşı en ufak tehdit söz konusu değildir.O görüntünün olmamasını arzu ederdik. Biraz da çocukça bir şov olduğunu ifade edeyim bir kere daha" demişti.

Haber Ara