Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Ölüm saçan şeker cihazı

SGK'nın geri ödeme listesinde bulunan Uzak Doğu menşeli bazı şeker ölçüm cihazları, yanlış ölçüyor.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-21 21:38:33

Ölüm saçan şeker cihazı

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK), 10 Ocak 2011 tarih ve 2011/5 sayılı genelgesi, diyabet hastaları için hayati önem taşıyan şeker ölçüm çubuklarıyla ilgili ciddi sıkıntılara neden olmuştu. Sağlık Bakanlığı'nın girişimiyle 1 Mart 2011 itibarıyla bir sistem değişikliğine gidildi. Bu kapsamda, piyasada bulunan şeker ölçüm cihazları için performans değerlendirme testi uygulanmış ve 35 cihaz bu testi geçmişti.

Posta.com.tr'den Senim Tanay Karakuş'un haberine göre; geçen 4 yıl içerisinde SGK'nın geri ödeme listesine giren markalara yenileri de eklendi. Bu artış konu hakkında denetim eksikliği nedeniyle yaşanan sorunları daha da büyüttü. Şu anda piyasada bulunan 70 cihazın 49'u Uzak Doğu menşeli. İşin en ürkütücü tarafı, bu cihazların yanlış ölçümler yaparak diyabet hastalarının hayatını tehdit etmesi.

'OĞLUMU ELLERİMLE ÖLDÜRECEKTİM'

Konya'da oturan Havva Akgül'ün (32) yaşadıkları tehlikenin boyutunu gözler önüne serdi. Akgül'ün 12 yaşındaki oğluna 1 yıl önce diyabet teşhisi konmuştu. Aile bu nedenle sık sık çocuklarının şekerini ölçüyordu. Havva Akgül, bir gece oğlunun fenalaşması üzerine şekerini ölçtü. Ölçüm cihazı en fazla 140 olması gereken sonucu 250 olarak gösteriyordu. Çocuğunun şekerinin yüksek olduğunu gören anne, insülin yapmadan önce bir kez daha ölçüm yapmak istedi. Ancak SGK'nın geri ödeme listesinde yer alan aynı cihaz, sonucu bu kez 20 olarak gösteriyordu. Hangi sonuca inanacağını bilemeyen anne, yaşadığı korku dolu dakikaları Diyabetle Yaşam Derneği'ne yazdığı mektupta şu sözlerle anlattı: "Çocuğumun o gece şekeri düşmüş. Eğer insülin uygulasaydım onu kendi ellerimle öldürecektim."

Haber Ara