Dolar

32,5818

Euro

35,0262

Altın

2.458,27

Bist

9.796,56

O telefon görüşmesinin tam metni yayınlandı: Trump'ın Ukrayna lideri Zelensky ile ne konuştu?

Trump'ın bir dünya liderinden uygunsuz bir şey istediği iddiaları üzerine o liderin Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky, istediği şeyinse ABD seçimlerindeki rakibi Biden'ın oğlunun işlerinin soruşturulması olduğu ortaya çıktı. Konuyla ilgili iddiaların durulmaması üzerine Beyaz Saray, o telefon görüşmesinin yazılı dökümünü yayınladı. İşte ayrıntılar.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-09-26 12:21:44

O telefon görüşmesinin tam metni yayınlandı: Trump'ın Ukrayna lideri Zelensky ile ne konuştu?

TIMETURK | HABER MERKEZİ

İlk olarak Washington Post tarafından gündeme getirilen habere göre Amerikan istihbarat topluluğu içinde bir yetkili, ABD Başkanı Trump'ın "bir dünya liderine" verdiği bir sözü, son derece rahatsız edici bularak, Başkan'ı şikayet etti.

Olaydan kısa bir süre sonra o konuşmanın Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelensky olduğu ortaya çıktı. Trump, bu konuşmada bir şey istemediğini belirtse de Zelensky'den Demokrat başkan adayı Joe Biden'ın Ukraynalı bir gaz şirketi için çalışan oğlu Hunter'ın faaliyetlerini araştırmasını istediği iddia edildi.

ZELENSKY'DEN AÇIKLAMA

Zelensky'de baskı iddialarını reddederek "Harika bir telefon görüşmesi yaptık. Başka bir deyişle, baskı yoktu ve baskı olmadığını biliyorsunuz. Kimse bana baskı yapamaz. Ben bağımsız bir ülkenin lideriyim. Bana baskı yapabilecek tek kişi var, o da altı yaşındaki oğlum" demişti.

GÖRÜŞMENİN DÖKÜMÜ YAYINLANDI

Konuyla ilgili tartışmaların durulmaması üzerine Beyaz Saray, dün akşam (25 Eylül) ikili arasındaki telefon görüşmesinin tam metnini yayınladı.

Metinde Trump'ın isteği de Ukraynalı liderin bunu kabul etmesi de yer alıyor.

İşte ayrıntılar:

TRUMP, ALMANYA'DAN ŞİKAYET EDİYOR

ABD Başkanı Trump: “Almanya sizin için hiçbir şey yapmıyor. Konuşmaktan başka bir şey yaptıkları yok. Angela Merkel ile ne zaman konuşsam Ukrayna'dan bahsediyor, ama hiçbir şey yapmıyor.”

1_164

ZELENSKY ONAYLIYOR

Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky: “Yüzde 100 değil, yüzde 1000 haklısınız. Merkel ve Macron'la konuştum, yeterince çaba göstermediklerini söyledim. En büyük partnerimizin AB olması gerekirken, ABD daha büyük bir ortak oldu.”

2_165

TRUMP, BIDEN'IN OĞLUNU ARAŞTIRMASINI İSTİYOR

ABD Başkanı Trump: “Joe Biden'ın oğlu hakkında çok fazla söylenti var. Biden'ın, ortamlarda oğlu hakkındaki kovuşturmayı durdurttuğuyla övündüğü falan konuşuluyor. Bu işe bir el atarsan iyi olur…”

3_121

ZELENSKY KABUL EDİYOR

Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky: “Bir sonraki başsavcı yüzde 100 benim adamım olacak. Olayı derinlemesine inceleyecek. Özellikle de bu meseleyle ilgili bahsettiğiniz şirketi (Burisma Holding) soruşturacak.”

4_102

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy: “1 Eylül'de (ben de) Polonya'da olacağım. Oradan benim uçağımla Ukrayna'ya geçebiliriz. Ya da senin uçağınla da geçebiliriz. Senin uçağın benimkinden daha iyidir muhtemelen.”

5_60

ALMAN BASINI: O GÖRÜŞME BIDEN'I DA ZORLAYACAK

Joe Biden, olay ortaya çıktığından beri mağdur taraf gibi lanse edilse de Alman basınına göre durum böyle değil.  Spigel Online'dan Benjamin Bidder'in haberine göre ABD'nin eski başkanı Obama, Biden'dan 2014 yılında yaşanan Ukrayna kriziyle ilgilenmesini istemişti. Rusya'nın Ukrayna'da ateşlediği savaşın Doğu Ukrayna'yı sarması üzerine Obama, Kiev ile düzenli ilişkiler ve reformlar konusunda Kiev'in ikna edilmesi amacıyla Biden'o görevlendirdi.

Spigel Online'ın haberine göre Biden'ın oğlu Hunter, Nisan 2014'te yani kargaşaların tam ortasında Ukrayna'nın en büyük özel petrol ve doğal gaz çıkarma şirketi olan Burisma Holdings'in yönetim kuruluna katıldı.

Haberde, Hunter'ın ayda 50 bin lira aldığı tartışmalı şirketin, Obama'nın Biden'a Ukrayna konusunda görev vermesi sonrasında belini doğrulttuğu belirtildi.

image-1473016-860_poster_16x9-wqmi-1473016
Joe Biden

image-1472829-640_panofree-wpgk-1472829
Hunter Biden

Haber Ara