Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Norveç'te 'gizli İslamlaşma' tartışması

Liberal eğilimli İlerici Parti lideri Jensen'in 'Norveç'te kadınlarla erkekler birbirleriyle el sıkışır, tersi gizli İslamileşmedir' sözleri ülkede tartışmalara sebep oldu.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-09-03 14:34:56

Norveç'te 'gizli İslamlaşma' tartışması

Norveç'te saldırıya uğrayan El Nur İslami Merkezi Camisi'ne geçmiş olsun ziyaretinde bulunan Veliaht Prens Haakon, cemaat ile görüşme yaptığı sırada cami cemaatindeki kadınlar, dini gerekçelerle tokalaşmayı reddetmesi üzerine koalisyon hükümetini oluşturan Muhafazakar Parti ile liberal eğilimli İlerici Parti'nin liderleri arasında Norveç'te İslam'ın oynadığı rol konusunda tartışma çıktı. İlerici Parti lideri ve Maliye Bakanı Siv Jensen, Norveç yurttaşlarının karşı cinsten insanlarla el sıkışmayı reddetmesinin gizli İslamlaşma anlamına geldiğini savundu.

el-sıkışm-a
norvenc_prens

Veliaht Prensi Haakon'un camiye destek ziyaretinde bulunurken uzattığı elin kadınlarca reddedilmesi örneğini veren kadın siyasetçi, Verdens Gang'da yayımladığı makalede şunları söyledi:

"Norveç'te kadınlarla erkekler birbirleriyle el sıkışır, nokta. Norveç'teki kadınları selamlamamak için kabul yaratmaya çalışmak, anlayış göstermek değil, cinsiyet eşitliğinin tersidir. Gizli İslamileşme ile kast ettiğim şey bu. Hoşgörü adı altında, kendimizi dolaylı veya doğrudan şekilde dinin özel taleplerine uyarlıyor olmamız."

indir_7
Başbakan Erna Solberg


BAŞBAKAN'DAN CEVAD ZARİF ÖRNEĞİ


Muhafazakar Parti lideri ve Başbakan Erna Solberg ise Tromsö'deki seçim mitingi konuşmasında koalisyon ortağının savını reddetti.

"Gizli İslamileşmenin yanlış bir kavram olduğuna inanıyorum çünkü toplumumuzda böyle bir şey yok" diyen Solberg, diğer yandan işyerlerinde insanların el sıkışması ve bu tür engeller koymaması gerektiğini dile getirdi. İran örneğini veren Solberg, Dışişleri Bakanı Cevad Zarif gibi başka ülkelerden gelen misafirlere anlayış gösterilmesinin icap ettiğini belirterek şöyle devam etti: "Onunla el sıkışma girişiminde bulunmadım. Bence diplomatik çabalarımızı bundan başka şeylere harcamalıyız."

 

Haber Ara