Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Neden 'Kara Cuma' deniyor?

Black Friday (Kara Cuma) ABD'de Şükran Günü'nden sonra gelen ilk Cuma gününe deniyor, tüm dünyada ve son yıllarda Türkiye'de 'alışveriş çılgınlığı' anlamı taşıyor..İşte ayrıntılar...

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-11-25 11:40:30

Neden 'Kara Cuma' deniyor?

1932 yılından beri bu gün, Noel alışveriş sezonunun başlangıcı kabul ediliyor. Mağazalar çok erken saatte açılıyor ve geç kapanıyorlar ve indirimli satış yapılıyor.

Kanada ve İngiltere'de de Black Friday günü resmi gün gibi kabul ediliyor. 

Kara Cuma'dan tarihte ilk defa 1961 yılında gazetelerde Black Friday olarak bahsedidi. O günde, Philadelphia'da, alışverişten dolayı oluşan yoğun trafik ve zorluklar nedeniyle bu isim verildi.

Son yıllarda, bu gün, hem insanlar hem de mağazalar için olumlu şekilde karşılanmaktadır. Walmart gibi ünlü mağazalar her yıl, kapılarını müşterilerine daha erken açmaktadırlar, ve işçilerin mesaisi daha yoğun geçmekte.

2006 yılında, ABD'nin Columbus, Ohio şehrindeki asi Wal-Mart müşterileri, kapılar açılır açılmaz içeri taşıp, çalışanların mallara çarpıp, yaralanmalara yol açtılar.

2008'de ise, ABD'nin Valley Stream, New York şehrindeki sabah 5'deki açılışını bekleyen müşteriler, kapılar açılır açılmaz içeri girip, hem kapıyı kırdılar, hem de 34 yaşındaki bir çalışanı ezip, ölümüne neden oldular.

Bugün ülkemizde "Efsane Cuma, Süper Cuma, Şahane Cuma" gibi sloganlarla bu güne ait indirim ve kampanyalar tanımlanırken bazı kesimler de bu kampanya ve indirimlerin pek de gerçekçi olmadığı, tüketim toplmu yaratmanın bir yöntemi olduğu kanaatinde...

 

Haber Ara