Dolar

32,4461

Euro

34,7427

Altın

2.435,55

Bist

9.915,62

Myanmar'da seçimler kasımda yapılacak

Myanmar'da seçimler kasımda yapılacak

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-08 16:13:33

Myanmar'da seçimler kasımda yapılacak
Myanmar'da genel seçimlerin kasım ayında yapılacağı bildirildi.

Myanmar Seçim Komisyonu, ülkede genel seçimlerin 8 Kasım 2015'te yapılacağını duyurdu. Komisyon, genel seçimlerle ilgili ayrıntıların daha sonra açıklanacağını belirtti.

Kasım ayında yapılacak seçimlerin batılı gözlemciler tarafından izlenmesi bekleniyor.

Ülkedeki muhalifler, ordunun hala parlamentodaki koltukların dörtte birine sahip olduğunu hatırlatarak, seçimlerin adil bir şekilde yapılacağına ihtimal vermediklerini dile getiriyor.

Devlet Başkanı Thein Sein'in iktidardaki dört yılında Myanmar'da önemli değişimler yaşandı ancak ordu halen ülkedeki en güçlü unsur olmayı sürdürüyor. Parlamentodaki sandalyelerin dörtte birine sahip olan ordunun anayasa değişiklerini veto etme ve istediği zaman yönetime el koyma hakkı bulunuyor.

Muhalefetteki Ulusal Demokrasi Birliği (NLD) partisinin lideri Aung San Suu Çii'nin ülkede yapılacak seçimde devlet başkanı adayı olmasını sağlayacak anayasa değişikliği önerisi iki hafta önce parlamentoda yapılan oylamada reddedilmişti.

Aung San Suu Çii'nin özellikle anayasanın iki maddesinin değişmesini istediği biliniyordu. İki maddeden biri, Suu Çii'nin devlet başkanı adayı olmasını engelliyor. Bu madde, Myanmar'da yabancı ülke vatandaşı eşi ve çocukları olan kişinin devlet başkanı olmasına izin vermiyor. Aung San Suu Çii'nin ölen eşi ve iki oğlu İngiliz vatandaşı.

Diğer madde ise ordunun parlamentodaki veto yetkisinin kaldırılmasını içeriyordu.

Myanmar'da 2010 yılında yapılan genel seçimler, NLD tarafından şeffaf olmadığı gerekçesiyle boykot edilmişti.

Haber Ara