Dolar

32,5145

Euro

34,9519

Altın

2.433,92

Bist

9.769,89

Mutlu huzurlu ve uzun evliliğin sırrı var mı?

Evlenirken çevremizden iyi dilek ve dualar duyarız. Türk geleneğinde genellikle söylenen “bir yastıkta kocayın” temennisi aslında her çiftin en içten dileğidir. Evlilik de hayat gibi inişlerin, çıkışların, yokuşların, zorlukların bazen güzelliklerin, heyecanların ve tabi mutlulukların da yaşandığı uzun soluklu bir maratona benzer.

4 Yıl Önce Güncellendi

2021-01-04 11:23:35

Mutlu huzurlu ve uzun evliliğin sırrı var mı?

KübraPeki uzun yıllar mutlu, huzurlu ve birlikte kalabilmenin sırları var mı gerçekten?

Evet !

Her şeyin bir kuralı, yolu yöntemi olduğu gibi uzun ve mutlu evliliğin de kuralları var.

Sevgi ; Evlikte sevgiyi evinizin çatısı gibi düşünün. Her şeyi kapsayan ve koruyan bir çatı. Çatısı olmayan bir yapı nasıl ki yağmurdan, kardan veya güneşten daha fazla etkileniyorsa, sevginin olmadığı bir evlilik de dış etkenlere daha açık olacaktır. Bu nedenle sevgi olmazsa olmaz diyebiliriz.

Saygı; Eşlerin birbirleriyle olan iletişiminde hakaret, şiddet, aşağılayıcı ifadeler olmamalı. Geçmişte yaşanan olumsuzlukları sürekli gündeme getirmemeli. Eşler arasında ses tonu yükseltilmemeli, ses tonu ve beden dili her zaman yapıcı olmalı.

Önce eşim sonra çocuklar; Evlenirken çocuklarınız sizinle değildi. Siz eşinizle evlendiğinizi asla unutmayın. Çocuklarınız büyüyecek ve onlarda kendi hayatlarını kuracaklar. Çocuklarınızı eşlerinizden öncelikli görerek kendi hayatınızı unutmayın. Evli olduğunuz kişi yani eşiniz çocuklarınız değil. Çocuklarınız için yapmanız gereken, eşinizle birlikte onlara doğru eğitimi vererek onları hayata hazırlamak olmalı.

Güven ve sadakat; Güvenin olmadığı yerde hiçbir ilişki yürümez. Kadınlar güvende olmak ister, erkekler güvenilmek ister. Daha önce de belirttiğim gibi evlilik inişlerin, çıkışların olduğu uzun süreli bir maratondur. Bu maratonda ne olursa olsun, ne yaşanırsa yaşansın eşinin yanında olmak, zorlukları  birlikte aşmak ve sadık olmak evliliğin temel kurallarındandır.

Aynı yastığa baş koymak; günümüzde modernleşme adıyla eşlerin odalarını hatta yaşadıkları evlerini ayırdıklarına şahit oluyoruz. Ancak uzun süreli evliliğin temel kurallarından biri de aynı yastığa baş koymaktır.

KübraAilelere değer verilmesi; Araştırmalar gösteriyor ki anne babalar yüzünden boşanmalar hiç de azımsanamayacak kadar çok. Evliliğin en başından itibaren anne babaları razı ve mutlu etmelisiniz. Bizler Türk toplumunda anne babaya öf bile dememe terbiyesiyle yetiştirildik. Onlara saygınızı asla kaybetmeyin ama anne babanızı da eşinizle aranıza almayın. Onları kırmadan evliliğinizin dışında tutun. Eğer problem var ise, eşler kendi anne babalarıyla, eşinizi sevmeseler de saygı duymaları konusunda konuşmalısınız. Anne babanıza karşı net tavırlı olmanız gerekir. Ama onları değiştiremeyeceğinizi kabul etmek zorunda olduğunuzu, asla saygısızlık yapmamanız gerektiğini eşinizle karşılıklı konuşup anne baba ilişkilerini güzel bir yere oturtmalısınız. Çünkü anne baba ilişkileri iyi gidiyorsa evliliklerde mutlu gidiyor.

Karşılıklı fedakarlık ve özveriler; Birçok kişi “eşim için yapmayacağım şey yok” der ve arkasından şu cümle gelir “ama hep ben yapıyorum, o benim için hiçbir şey yapmıyor”.  Fedakarlık iki taraflı olur. Eğer sürekli bir taraf fedakarlık yapıyorsa bir süre sonra evlilik tıkanır ve yürümez. Bu sebepten “ben eşimin desteğe ihtiyacı olduğunda yanında mıyım? Ne kadar destek oluyorum? Onu rahatlatmak adına ne kadar çaba içindeyim? Bu soruları mutlaka kendinize sorun. Unutmayın özveri varsa, fedakarlık varsa mutlu evlilik vardır.

Paylaşım; paylaşımcı eşler birbirleriyle olmaktan mutludurlar. Birlikte film izlerler, yürüyüşe çıkarlar, birlikte yabancı bir dil öğrenirler, birlikte yaptıkları hobileri vardır. Birbirlerine zaman ayırırlar çünkü birlikte zaman geçirmekten mutludurlar. Benden uzakta olsun, nerede olursa olsun demezler. Aksine yanımda olsun, beraber olalım, beraber gezelim derler. Özetle paylaşımcı eşler birlikte hayatı yaşamaktan keyif alırlar. Bu nedenle eşlerinizle ortak yapabileceğiniz hobiler ve uğraşlar edinin.

Evliliğinizde bunları kısmen de olsa yaşıyorsanız, korkmayın sizin uzun süreli bir evliliğiniz olacaktır. Ancak bunlarda eksiklik var ise eksik olanların üzerinde düşünmeniz ve gerekirse eşinizle konuşarak bir şeyler yapmanızın vakti gelmiş demektir. 

Haber Ara