Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

'Musul'un düşmesi' raporu yargıda

Irak'ın en büyük ikinci kenti Musul'un IŞİD'in eline geçmesiyle ilgili hazırlanan 'Musul'un düşme nedenleri' başlıklı rapor, Irak parlamentosundan onay alarak yargıya devroldu. Raporun 'sanık' olarak gösterdiği eski başbakan Maliki ve Musul Valisi Nuceyfi yargılanacak.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-17 21:39:05

'Musul'un düşmesi' raporu yargıda

Anadolu Ajansı'nın haberine göre; Musul'un IŞİD'in kontrolüne geçmesinin nedenleriyle ilgili rapor, Irak parlamentosunun bugünkü oturumunda "okunmadan" oylamaya sunuldu ve oy çokluğuyla kabul edildi. Daha sonra Parlamento, raporu Irak Birleşik Mahkemesi ve bağımsız bir kurul olan "Dürüstlük Komisyonu"na sevk etti. Parlamento Başkanı Selim Cuburi, raporun gösterdiği sanıkların rütbeleri ne olursa olsun mahkeme tarafından yargılanacağını söyledi.

Maliki birinci sanık

Raporu hazırlayan komite, Musul'un 10 Haziran 2014'te IŞİD'in eline geçmesinde ihmal ve kusuru olduğu gerekçesiyle "birinci sanık" olarak dönemin başbakanı Nuri Maliki'yi gösterdi.

Raporda, dönemin Savunma Bakanı Sadun Duleymi, İçişleri Bakanı Vekili Adnan Esedi, yetkileri alınmış Musul Valisi Esil Nuceyfi, Musul Ulusal Muhaberat Müdürü Naci Hamit, emekli edilen Kürt kökenli Genelkurmay Başkanı Babekir Zebari, Musul Eyaleti Meclisi Başkan Yardımcısı Türkmen asıllı Nurettin Kaplan'ın da aralarında bulunduğu bazı siyasi ve askeri yetkililer de "sanık" olarak yer alıyor.

Musul'un IŞİD'in kontrolüne geçmesinin nedenlerinin ele alındığı rapor, pazartesi günü Meclis Başkanı Selim Cuburi'ye teslim edilmişti.

Irak Meclisi, Kasım 2014'te "Musul'un IŞİD'in eline geçme nedenlerini araştıran komite" kurmuştu. 4 askeri birliğin çatışmaya girmeden çekildiği kentin kaybedilmesinin nedenlerine ilişkin belirsizlik sürüyor.

Usame Nuceyfi'nin bloku rapora karşı

Irak'ta Başbakan Haydar İbadi'nin kararı ve meclis onayıyla makamı lağvedilen eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Usame Nuceyfi'nin lideri olduğu Muttehidun Bloku, Musul'un IŞİD'in eline geçmesine ilişkin hazırlanan raporun yetersiz olduğunu savundu.

Muttehidun Bloku tarafından yayımlanan yazılı açıklamada, "Başından beri Musul'un düşmesini araştıran soruşturma komitesinin siyasi ve gerçek sonuçlara ulaşma konusunda yetersiz olduğunu belirttik. Gerçek sonuçlar, Musul'un düşmesinin sebeplerini ve kusuru olanları gösteriyor" denildi.

Komitenin bu konuda araştırma yapmak için yetersiz olması nedeniyle 1 yıllık bir araştırma, soruşturma ve incelemenin ardından içine girdiği labirentten kendini kurtarmanın yollarını aradığı ifade edilerek, komitenin şartlara ve emirlere boyun eğdiği, eski Musul Valisi Esil Nuceyfi'nin uzun bir toplantıda kendilerine anlattığı gerçekler, rakamlar, olaylar, zamanlamalar ve listelerin göz ardı edildiği kaydedildi.

Açıklamada, "On binlerce ordu mensubu ile federal polisin çöküşünü ve kaçışını engellemede tek bir polisi hareket ettiremeyen, yetkileri alınmış Esil Nuceyfi nasıl sorumlu olur" ifadesine yer verildi.

Haber Ara