Dolar

32,4462

Euro

34,7432

Altın

2.434,89

Bist

9.915,62

Mursi hakkındaki idam kararına tepkiler

Mursi hakkındaki idam kararına tepkiler

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-16 21:06:51

Mursi hakkındaki idam kararına tepkiler
" ABD'de yaşayan Mısırlılar, darbeyle görevinden uzaklaştırılan ilk seçilmiş cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile Müslüman Kardeşler üyelerine verilen müebbet hapis ve idam cezalarına tepki gösterdi.

ABD'de faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşu "Demokrasi ve İnsan Hakları için Mısırlı Amerikalılar"ın kurucusu Akram Elzend, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, Mursi ve diğerlerine verilen cezaların haksız olduğunu belirterek, cezaları kınadıklarını söyledi.

"Bu karar gerçekçi değil" diyen Elzend, kararların mahkemece verilmediğini belirterek, "Kararlar aslında 'sözde hakimler' tarafından okunmuş siyasi bildirimlerdir. Kararı alan mahkemenin ve hakimlerinin özellikle Muhammed Mursi'yi yargılamak için kurulduğunu biliyoruz. Mursi'nin de dediği gibi bu duruşmalar kesinlikle meşru değil" diye konuştu.

Mısır'ı sevdiğini ve ülkenin geleceğinden de endişe duyduğunu kaydeden Elzend, bugünkü kararların, herhangi bir demokrasinin kabul etmeyeceği türden veya demokratik reformları yok edebileceği kararlar olduğuna vurgu yaptı.

Elzend, mahkemenin kararıyla da gençleri şiddete ittiğine işaret etti.

Mısır mahkemesi, "Hapishaneler baskını" davasında, darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş Cumhurbaşkanı Mursi, Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii ve Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Yusuf el-Karadavi'nin de aralarında bulunduğu, daha önce idam konusunda görüş için dosyaları müftülüğe gönderilen 100 kişiye idam cezası vermişti.

Mahkeme "Casusluk" davasında ise Mursi ve Bedii'nin de aralarında bulunduğu 17 kişi için müebbet hapis, Hürriyet ve Adalet Partisi (HAP) Genel Sekreteri Muhammed el-Biltaci, İhvan Rehberlik Konseyi Başkan Yardımcısı Hayrat Şatır ve 14 kişi için ise idama hükmetmişti.

Haber Ara