Dolar

32,4746

Euro

34,8116

Altın

2.441,88

Bist

9.915,62

Mukteda Sadr'a yakın bir lidere suikast

Irak'taki Sadrist hareketinin lideri Mukteda Sadr'ın ‘Barış Tugayları’ örgütünün lideri Şeyh Hazem el Halfi'nin, Basra şehrinde silahlı kişiler tarafından öldürüldüğü bildirildi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-02-06 19:10:36

Mukteda Sadr'a yakın bir lidere suikast

Irak güvenlik kaynaklarına göre, Irak'taki Sadrist hareketinin lideri Mukteda Sadr'ın ‘Barış Tugayları' örgütünün lideri Şeyh Hazem el Halfi, Basra şehrinde silahlı kişiler tarafından öldürüldü.

Baghdad Today haber sitesi, "silahlı kişiler, Basra'nın batısındaki Muhammed el-Qasim Köprüsü yakınında Şeyh Hazem el Halfi'ye suikast düzenlediğini" söyledi.

Basra'da bir polis memuru ise, saldırının Şeyh el Halfi'nin Basra'daki Petrokimya Endüstrisi Genel Şirketi'ndeki işyerinden geri dönüşü sırasında Sulama Departmanı'na ait bir kamyonete bindiğinde gerçekleştiğini açıklarken; silahlı adamların Halifi'nin üzerine kurşun yağdırdığını söyledi.

Aynı kaynak, saldırganların olayan sonra kaçtığını bildirdi.

Son günlerde Güney Irak eyaletlerinde Mukteda Sadr'ın takipçileri ile hükümet karşıtı göstericiler arasında gerginlik yaşanıyordu. Sadr ve takipçileri yeni hükümeti kurmakla görevli Muhammed Tevfik Allavi'yi desteklerken; protestocular ise Allavi'yi reddediyor ve mevcut siyasi sınıfın dışından bağımsız bir yöneticinin atanmasını talep ediyorlar.

Irak'ın güneydeki Necef şehri iki gündür, Sadr'ın takipçileri ve göstericileri arasındaki çatışmalara ve şiddete tanık oldu. Iraklı yetkililer tarafından yapılan açıklamada ise çatışmalarda her iki taraftan en az 8 kişi hayatını kaybederken, 100'den fazla kişi de yaralandı.

Bir güvenlik kaynağı ise, geçen Salı günü Maysan Valiliği'nde bir suikast girişimine maruz kalan Sadr hareketine bağlı liderlerden Abu Muteda Al-Azearjawi'nin hayatını kaybettiğini bildirdi.

Haber Ara