Dolar

32,5286

Euro

34,9266

Altın

2.434,94

Bist

9.716,77

'Mukteda es Sadr Tahran'da' iddiası

Irak'ta son günlerin en çok konuşulan ismi Mukteda es Sadr'ın İran'a gittiği iddia ediliyor.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-03 17:30:59

'Mukteda es Sadr Tahran'da' iddiası

Sosyal medya üzerinden Mukteda es Sadr'ın Tahran uçağında bir fotoğrafı yayınlanırken, Sadr'ın lideri bulunduğu hareket ise 'Tahran'a gittiğinden haberdar olmadıklarını açıkladı. Mukteda es Sadr'a bağlı mecliste 34 sandalyesi bulunan Ahrar Grubu'nun Başkanı Ziya el-Esedi ise "Sadr İran'a bile gitmiş olsa, Irak aleyhine hiç bir emre tabi olmayacak" ifadesini kullandı.

Sadr'ın İran'a gittiği, Sadr hareketi tarafından doğrulanmazken, İran'a yakın çevreler, sosyal medya üzerinden, Tahran seferini yapan uçakta çekilen Sadr fotoğrafını yayınladı. Irak medyasında da, Sadr'ın Necef'ten Tahran, oradan da Kum kentine gittiği yönünde haberler yer alıyor.

SADR'IN SEYAHATİNDEN GRUBUNUN HABERİ YOK!

Sadr hareketinin Meclis grubu olan Ahrar Grubu'ndan, Mukteda es-Sadr'ın İran'a gittiği yönündeki iddialara dair, "Bu ziyarete dair bilgimiz yok. Sadr'ın ailesinin bir kısmı Irak'ta olduğu gibi bir kısmı da Beyrut ve Tahran'dadır ve bunlarla görüşmesi kadar doğal bir şey olamaz" cevabı geldi.

Ahrar Grubu'nun Başkanı Ziya el-Esedi tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Sadr'ın, eğer gerçekten gittiyse, İran ziyareti, şaşırtıcı bir boyut aldı. Bu ziyarete dair bilgimiz yok. Sadr'ın ailesinin bir kısmı Irak'ta olduğu gibi bir kısmı da Beyrut ve Tahran'dadır ve onları bazen ziyarette bulunuyor. Sadr'ın birçok ülkeyle sosyal, siyasal ve bilimsel anlamda ilişkileri söz konusu. Mukteda es Sadr, İran'da yarım yüzyıl da kalsa Irak'ın çıkarına olmayan hiçbir emir ya da baskıya boyun eğmeyecek"

Aynı açıklamada, "Mukteda Sadr, babasının İran İslam Cumhuriyeti'ne karşı saygı duyma ve dayanışma fetvasına hala bağlıdır. Sadr, herhangi bir Arap ve Müslüman ülkesine karşı da, saygı ve dayanışma içerisinde" vurgusu da yapıldı.

Açıklamada ayrıca, Sadr yanlısı göstericilerin Yeşil Bölge'ye girişi sırasında attığı İran karşıtı sloganların Sadr Hareketi ve Ahrar Grubu tarafından kabul edilmediği de kaydedildi. 

Haber Ara