Dolar

32,2170

Euro

34,7555

Altın

2.453,60

Bist

10.318,03

Moskova, dünyada kilise inşaatında lider

Komünist Sovyetler Birliği’nin parçalanmasından sonra Ruslar, dine yöneldi. Komünizm rejimi döneminde yıkılan kiliseler yeniden inşa ediliyor. Rusya’da 25 yılda, 25 binden fazla kilise yeniden inşa edildi. Başkent Moskova ise, dünyada kilise inşaatında lider.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-04-28 09:59:59

Moskova, dünyada kilise inşaatında lider

buyuk1_1

putin

Komünist ideoloji ile yönetilen Sovyetler Birliği'nin yıkılmasından sonra, Rusya tekrar dine yöneldi. Komünist rejim döneminde yasaklanan inançlar yüzünden bir çoğu yıkılan, arsalarına el konulan kiliseler, Rusya'da yeniden inşa edilmeye başlandı. Ortodoks Hristiyanlığın önemli destek gördüğü Rusya'da, 25 yılda 25 bine yakın kilise yeniden inşa edildi. Rus Ortodoks Kilisesi Patriği Kirill ise, elde edilen başarıyı tarihi bir rekor olarak niteledi.

buyuk2_1

MOSKOVA KİLİSE İNŞAATINDA
DÜNYADA LİDER

Başkent Moskova ise, dünyada kilise inşaatında lider konumuna geldi. Moskova Ortodoks Kilisesi Patriği'nin Basın Servisi Başkanı Aleksandr Volkov ise, Moskova'nın kilise inşaatı konusunda dünyadaki hiçbir şehirle karşılaştırılamaz olduğunu belirtti.

buyuk3

‘GÜNLÜK HAYATTA DA ARTIK
KİLİSELER DOLUYOR'

Volkov yaptığı açıklamada “Moskova eşsiz bir şehir. Moskova'da aynı anda onlarca kilise inşa ediliyor. Dünyada aynı anda birçok kilisenin inşa edildiği başka bir şehir yoktur. Bu kiliseler insanlar için inşa edildi ve sadece Paskalya'da değil, aynı zamanda bu yeni inşa edilen kiliselerin günlük hayatta da insanlarla dolu olduğunu görüyoruz. Bu bizi sevindiriyor” dedi.

MOSKOVA'DA 50 TAŞTAN KİLİSE
İNŞA EDİLDİ, 20'DEN FAZLA
KİLİSE DE İNŞA EDİLME SÜRECİNDE

Moskova'nın yerleşim bölgelerinde yeni Ortodoks kiliselerinin inşaat programı 2011'de başlatıldı. Bu süre zarfında, Moskova Patriğine göre, yaklaşık 50 taştan kilise inşa edildi ve 20'den fazla kilise inşa edilme sürecinde.

moskov

MOSKOVA'DA KİLİSE
SAYISI 1154'Ü GEÇTİ

Ortodoks Kilisesi Patriği Kirill geçen yıl yaptığı açıklamada, sadece 2017 yılı içerisinde Moskova'da 24 kilise inşaatının tamamlandığını, Moskova'da toplam kilise sayısının ise1154'ü geçtiğini belirtmiş, 400 yeni kilisenin yapılmasının da öngörüldüğünü söylemişti.

Bu arada Moskova'da bulunan din adamlarının sayısı da 2017 yılında 23 kişi arttı. Buna göre: 26 piskopos, 1289 rahip ve 396 diyazkoz olmak üzere toplam 1711 kişi görev yapıyor.

İki yıl önceki verilere göre ise Moskova'da 6 cami ve 100'den fazla mescit bulununuyor.

camiler6

RUSYA'DA CAMİ SAYISI
7 BİNİN ÜSTÜNDE

Öte yandan, "1980'lerde Rusya Federasyonu'nda 100'den az cami varken, bu sayı bugün bu rakam 7 binin üstünde." Bu açıklamayı Rusya Müftüler Konseyi Başkanı Ravil Gaynutdin ve Başbakan Medvedev yapmıştı.

Rusya Başbakanı Medvedev yaptığı bir konuşmada camiler hakkında şu bilgileri vermişti: “1990'lı yılların başında Rusya'da 90 cami vardı. Dini eğitim veren hiç okul yoktu. Şimdi ise 7 binin üzerinde cami var. 96 Müslüman din adamı yetiştiren kurum ve 7 üniversite var. Sadece son dört yılda 320 yeni cami inşa edildi. Çalışmalar her yerde. Rusya'nın merkezinde. Çeçenistan, Dağıstan, Tataristan ve diğer Kafkas Cumhuriyetlerinde. Kabardina-Balkar ve İnguşetya'da yeni kurumlar inşa ediliyor.”

Haber Ara