Dolar

32,4643

Euro

34,7320

Altın

2.435,54

Bist

9.915,62

Mısır'da darbe karşıtlarının yargılanması

Mısır'da darbe karşıtlarının yargılanması

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-02 17:46:53

Mısır'da darbe karşıtlarının yargılanması
Mısır'da Yargıtay, Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii'nin de aralarında bulunduğu Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) yetkililerinin, İhvan'a mensup oldukları gerekçesiyle "terörist" sayılmalarına yönelik yaptığı itirazı reddetti.

Yargı kaynaklarından alınan bilgiye göre Yargıtay, İhvan Rehberlik Konseyi Başkanı Bedii ve 17 kişinin eski Başsavcı Hişam Berekat tarafından "terörist" sayılmaları yönünde verilen karara yaptıkları itirazı kabul etmedi.

Eski Başsavcı Berekat'ın 29 Mart'ta söz konusu kişileri "teröristler" listesine alma kararının, yeni Başsavcı tarafından yenilenmemesi halinde 3 yıl yürürlüğü olduğu belirtildi.

Yeni Başsavcının kararı bu süre sonunda yenilemesi halinde ise söz konusu karara tekrar itiraz edilebileceği kaydedildi.

Rehberlik Konseyi Başkanı Bedii ve 17 İhvan yetkilisi, 25 Mayıs'ta, bombalı saldırıda öldürülen eski Başsavcı Hişam Berekat'ın, 2013'ten bu yana ülkede "terör örgütü" olarak kabul edilen İhvan'a mensup oldukları gerekçesiyle "teröristler" arasında sayılmalarına yönelik karara itiraz etmişti.

Darbenin ardından göreve gelen Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin çıkardığı bir yasaya göre Başsavcılık, haklarında cezai hüküm sabit olan kişiler aleyhinde "terörist" listesi hazırlayabiliyor.

Mısır'da demokratik seçimlerle göreve gelen ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin, 3 Temmuz 2013'te askeri darbeyle görevinden uzaklaştırılmasının ardından birçok kentte darbe karşıtı gösteriler düzenlenmiş, gösterilere katılan çoğunluğu İhvan mensubu yüzlerce kişi çeşitli gerekçelerle gözaltına alınmıştı. Daha sonra darbenin ardından göreve gelen Bakanlar Kurulu, 25 Aralık 2013'te İhvan'ı "terör örgütü" ilan etmişti.

Askeri darbeden bu yana ülke yönetimi İhvan yetkilileri ve üyelerini, "şiddete teşvik ve terör ögütüne mensup olmakla" suçluyor.

Haber Ara