Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Mısır’da 10 günde 49 idam gerçekleşti

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), bugün yaptığı açıklamaya göre, darbeci Sisi’nin ülkesi Mısır’da Ekim ayında, 10 günde 49 infaz gerçekleştirildi. Açıklamada, 'Sisi'nin, Mısır’ı en çok idam uygulayan 10 ülkeden biri haline getirdi' denildi.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-10-22 14:50:46

Mısır’da 10 günde 49 idam gerçekleşti

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), bugün yaptığı açıklamaya göre, darbeci Sisi'nin ülkesi Mısır'da Ekim ayında, 10 günde 49 infaz gerçekleştirildi.

Özellikle hükümet yanlısı gazetelerde yayınlanan bilgilere güvenen İnsan Hakları Örgütü (HRW), "hükümetin genellikle infazları asla duyurmadığını ve mahkûmların ailelerini bilgilendirmediğini" belirtiyor.

Mısırlı yetkilileri cinayetlerin “derhal durdurmaya” çağıran İnsan Hakları İzleme Örgütü, idam edilenler arasında üç ayrı siyasi şiddet olayına karışmakla suçlanan 15 erkek bulunduğu söyledi.

HRW'nin Al-Shehab İnsan Hakları Merkezi'nden aktardığına göre, bunlardan üçü, Kahire'nin bir banliyösü olan Kerdassa'daki bir polis karakoluna düzenlenen saldırıya karışmakla suçlanıyor.

On kişi cihatçı grup Ajnad Masr tarafından 2014-2015'te iddia edilen saldırılardan ve ikisi de 2013'te İskenderiye'de düzenlenen gösteriden suçlu bulundu.

Bu 15 hükümlünün 13'ü, Eylül ayında 4 mahkûm ve 4 gardiyanın öldürüldüğü bir olaya sahne olan Kahire cezaevinde tutuldu.

HRW'nin Kuzey Afrika ve Ortadoğu Müdür Yardımcısı Joe Stork, "Mısırlı yetkililerin, güvenlik güçlerine yapılan saldırılardan sonra idam sırasındaki tutukluları infaz etme alışkanlığı, infazların sona ermesini daha da acil hale getiriyor," dedi.

Bu arada HRW, ikisi kadın olmak üzere infaz edilen diğer 34 kişiden bazılarının cinayet ve tecavüz gibi cezai eylemlerle suçlandığını bildirdi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Mısır'ın 2014'te seçilen darbeci lideri Abdülfettah el-Sisi başkanlığında en çok idam cezası uygulayan 10 ülkeden biri haline geldiğini açıkladı.

Demokratik yöntemlerle seçilmiş ilk İslamcı Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin 2013'te Mısır'da ordu tarafından kanlı bir darbe ile görevden alınmasından ve ertesi yıl darbeci lider Abdülfettah el-Sisi'nin iktidara gelmesinden bu yana, İslamcılara karşı katı baskı ve sindirme politikası uygulanıyor.

Haber Ara