Dolar

32,4488

Euro

34,7445

Altın

2.436,93

Bist

9.915,62

Mescid'i Nebevi'yi Abdülhamid aydınlatmış

Sultan İkinci Abdülhamid'in inşasını başlattığı Hicaz Demiryolu’nun açıldığı sene, yani 1908 yılında Mescid-i Nebevi’de ziyaretçiler için büyük bir kolaylık daha sağlanmış, bu mukaddes mekân ilk defa elektrikle aydınlatılmış.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-08-07 17:30:09

Mescid'i Nebevi'yi Abdülhamid aydınlatmış

TIMETURK | KÜLTÜR SANAT

Yedikıta Tarih ve Kültür Dergisi'nin Ağustos sayısında Tarihçi Yazar Hacı Mehmet Özbek'in kaleme aldığı “Mescid-i Nebevi İlk Defa Elektrikle Aydınlatıldı” isimli bir makale yayınlandı. Makalede, Mescid-i Nebevi'nin ilk ampullerinden birinin orijinal fotoğrafı ve Medine-i Münevvere Muhafızlığı tarafından Sultan İkinci Abdülhamid'e gönderilen telgrafın vesikası yer alıyor.

İLK KANDİL SURİYE'DEN GELMİŞ

Makaleye göre Medine şehri ilk zamanlarda hurma dallarının demet şeklinde bir araya getirilip yakılmasıyla aydınlatılıyormuş. Daha sonra Suriye'den kandil ve yağ getiren Temim Ed-Dari (r.a.) bu hareketi ile Peygamber Efendimiz'den hayır dua almış. Suriye'den gelen yağ ve kandilin çok beğenilmesi üzerine Mescid-i Nebevi'nin aydınlatılması işi Temim Ed-Dari'nin kölesi tarafından üstlenilmiş. Hz. Ömer (r.a.) zamanında Harem-i Şerif'e büyük kandiller asılarak buhurdanlıklar yerleştirilmiş. Sonraki zamanlarda ise mum, fener ve meşale için devlet bütçesinden ödenek ayrılmış.

ii

ÖNCE DEMİRYOLU SONRA ELEKTRİK GETİRMİŞ

Osmanlı Devleti Hac ve umre yapmak için kutsal toprakları ziyarete gidenlere her zaman kolaylıklar sunmaya çalışmış. Devletin son zamanlarında dahi bunu devam ettiren Sultan İkinci Abdülhamid 1908 yılında İstanbul'dan Medine'ye demir yolu döşeterek ulaşım sorununu çözmüş. Padişah, aynı sene Medine halkı için elektrik sisteminin kurulması emrini vermiş.

MEDİNE'DEN SULTANA TEŞEKKÜR TELGRAFI

Mescid-i Nebevi'nin aydınlatılması için Medine-i Münevvere'de kurulacak olan elektrik binasının temel atma merasimine binlerce ahali, şehrin ileri gelenleri, seyyidler ve âlimler de iştirak etmiş. Medine-i Münevvere Muhafızlığı, bu merasim hakkında Sultan Abdülhamid'e bilgilendirme ve teşekkür mektubu göndermiş.

İŞTE O VESİKA:

“Sadrazam hazretlerinin yüce makamına. Medine-i Münevvere Harem-i Şerifi'nin elektrikle aydınlatılması padişah hazretlerinin emir ve fermanı icabı olduğundan ihtiyaç duyulan personel ile alet-edevat için kullanılacak binanın Darü'l-Bizâfiye mevkiinde ilk hazırlıklarının yapıldığı ifade edilmiştir. Muharremin onuncu günü hicaz demiryolu inşaat ve muamelat nazırı Müşir Kazım Paşa ile sancak ileri gelenleri, seyyidler, âlimler ve binlerce ahali hazır oldukları halde temel atma merasimi icra olunmuştur. Bu vesile ile de oradakiler tarafından halife hazretleri için tekrar tekrar dualar edilmiştir. Bu konular hakkında bilgi veren, Medine-i Münevvere Muhafızlığı'ndan alınan telgraf incelemeniz için ekte takdim kılınmıştır.”

DH_MKT__01240_00071_001_002

Haber Ara