Dolar

32,1825

Euro

35,0298

Altın

2.428,70

Bist

10.620,33

'Merkel, Baluken ile görüşmek istiyor'

Cumhuriyet'ten Duygu Güvenç ve Mahmut Lıcalı'nın haberine göre, Merkel, bugün başlayacak Ankara ziyareti kapsamında İdris Baluken ile de görüşmek istiyor.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-02-02 09:46:07

'Merkel, Baluken ile görüşmek istiyor'

TİMETURK | HABER MERKEZİ
PINAR HİLAL BALTA

Merkel Türkiye ziyareti kapsamında CHP ve HDP heyetleriyle bir araya gelecek. Görüşmelerin yer ve saati tam olarak netleşmese de Büyükelçilik rezidansı veya TBMM görüşme yeri olarak ön plana çıkıyor.

BALUKEN İSTEĞİ

Habere göre Merkel, HDP'li heyette İdris Baluken'in olmasını özellikle istedi.

BALUKEN ANKARA'DA

Merkel'in bu talebi doğrultusunda Baluken, bugün gerçekleşmesi planlanan görüşme için Ankara'ya geldi.

BALUKEN, NORMAL ŞARTLARDA HEYETTE OLMAYACAKTI

Baluken, normalde diplomatik görüşme ve temaslarda HDP heyetlerinde yer alan bir isim olmamasına karşın; Merkel'in talebi üzerine heyette yer alacak.

KARŞILIKLI GÜNDEMLER

Bu da Almanya Başbakan'ının gözaltına alınan ya da cezaevinde tutuklu bulunan milletvekillerine vurgu yapacağı düşünülüyor. Buna karşılık Ankara'nın da Merkel'in önüne teslim edilmeyen ve faaliyetlerine Almanya'da devam edebilen PKK ve DHKP-C mensuplarını koyması bekleniyor.

Ziyaretinde Merkel için önceliği bir türlü tamamlanamayan AB ile Türkiye arasındaki mülteci anlaşması karşılığı vize serbestisi oluştururken, en kritik başlıklardan birini de yine Suriye oluşturacak. Ankara'nın önceliği ise Almanya'dan iltica talebinde bulunan Gülen Cemaati üyeleri ve Cumhuriyet gazetesi eski Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar. Erdoğan ve Yıldırım'ın Dündar'ın Berlin'de üst düzeyde ağırlanmasından duydukları rahatsızlığı vurgulaması bekleniyor.

TBMM'Yİ DE ZİYARET EDECEK

15 Temmuz kalkışmasının ardından yapacağı ziyarette İngiltere Başbakanı Theresa May'in aksine TBMM'yi de ziyaret etmesi planlanan Merkel'in gündemindeki öncelikli konu ise mülteci sorunu.

ORTAK AÇIKLAMA OLMAYABİLİR

Erdoğan'ın bu defa Merkel ile ortak bir açıklama yapmayacağı da haberde yer alan ayrıntılar arasında. Erdoğan'ın Merkel ile görüşmesine dair açıklamasını bir başka program sırasında yapacağı belirtildi.

Merkel'in Yıldırım ile ise kameralar karşısına geçmesi bekleniyor.

PROGRAM NETLEŞMEDİ

Kaynaklar Erdoğan'ın randevu saatini son ana kadar kesinleştirmemesi nedeniyle Merkel'in programının netleşmediği bilgisini paylaştı.

Haber Ara