Dolar

32,4661

Euro

34,7809

Altın

2.440,05

Bist

9.915,62

Masrur Barzani: IŞİD hala çok güçlü

Kürt güçlerinin Şengal'i (Sincar) IŞİD'den geri alması ardından konuşan Barzani, yer yer geriletilmesine rağmen IŞİD'in kayda değer bir güç kaybına uğramadığını söyledi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-18 13:51:15

Masrur Barzani: IŞİD hala çok güçlü

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin istihbarat şefi Masrur Barzani, "Umarım Paris saldırısı Batı ülkeleri için bir uyarı sinyali olur" dedi.

Kürt güçlerinin Şengal'i (Sincar) IŞİD'den geri alması ardından konuşan Barzani, "uluslararası toplum bütün gücünü kullanırsa" örgütün bir kaç ay içinde yenilgiye uğratılabileceğini kaydetti.

BBC'nin Ortadoğu muhabiri Jim Muir ile Şengal cephesi yakınlarındaki komuta karargahında konuşan Barzani, Paris saldırılarının, Batı'nın IŞİD'e karşı tutumunu değiştirici bir etkisi olacağı umudunu dile getirdi.

'Hala çok güçlü'

Kürdistan istihbarat yetkilisi Barzani, Şengal'de aldığı yenilgilere rağmen IŞİD'in hala çok güçlü olduğunu düşünüyor.

IŞİD gerçekten de halen Irak ve Suriye'de üzerinde milyonlarca insanın yaşadığı çok geniş toprakları denetimi altında tutuyor.

Barzani, Paris saldırılarının örgütün geriletildiği için yöneldiği bir panik eylemi olmadığını, sadece taktiklerini daha da çeşitlendirdiğine işaret ettiğini düşünüyor:

"IŞİD'in zayıfladığını söylemek çok güç. Şurada burada bazı mevzileri kaybediyor olabilirler ama insanları terörize etmek için farklı yöntemlere başvuruyorlar. Paris de muhtemelen böyle bir taktik değişikliği. Eğer üzerlerindeki baskı artırılmazsa, durdurulmazlarsa bu yöntemi daha çok kullanmayı deneyebilirler."

'Kürtlere daha fazla destek vermeliler'

Masrur Barzani, IŞİD'in yenilebilmesi için Batı ülkelerinin daha büyük bir çaba göstermesi gerektiğini düşünüyor.

Eğer asker göndermeye istekli değillerse Irak ve Suriye'de IŞİD'e karşı savaşan ve onu gerileten Kürt güçlerine daha kapsamlı destek vermeleri gerektiğini söylüyor.

Burada Kürtler açısından bir açmaz bulunduğunu da kabulleniyor: Kürtler kendi toprakları saymadıkları alanlara girmekte istekli değiller.

ABD öncülüğündeki Batılı güçler Irak ve Suriye'deki IŞİD mevzilerini bombalamaya başlayalı bir yılı geçti.

Yakında bombardımana Rusya da katıldı, ama örgüt hala yenilgiye uğratılabilmiş değil.

Haber Ara