Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

'Masadaki bütün büyük sorunları ele aldık'

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Viyana'daki 'Suriye' toplantısında, 'Masadaki bütün büyük sorunları ele aldık' dedi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-31 01:58:14

'Masadaki bütün büyük sorunları ele aldık'

AA'nın haberine göre: Mogherini, Avusturya'nın başkenti Viyana'da gerçekleştirilen "Suriye" toplantısından sonra gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Görüşmelerin "tarihi ve mühim" olduğunu belirten Mogherini, "Masadaki bütün büyük sorunları ele aldık" dedi.

Toplantının kolay bir toplantı olmadığını vurgulayan Mogherini, "Fakat görüşmelerin devam etmesine yönelik ortak bir zemin bulduk" diye konuştu.

İlk defa bütün aktörlerin bir masa etrafında buluştuğunu kaydeden Mogherini, geleceği inşa edecek ortak bir zeminin bulunduğunu inandığını söyledi. Mogherini, "BM şemsiyesi altında hepimizin bir araya geleceği siyasi sürecin başlatılması için umut var" dedi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond ise toplantıyı "uzun, üretken ve değerli" olarak nitelendirerek, "Taraflar arasında Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'ın geleceğiyle ilgili çok önemli farklılıklar var" dedi.

İlk defa bir masa etrafında bir araya geldiklerini ve bunun bile kendi başına önemli bir gelişme olduğunu kaydeden Hammond, katılımcı ülke yetkililerinin farklılıkları gidermek için çalışacaklarını söyledi. Hammond, "Bu, biraz ivme kazandıktan sonra daha ileri gidecek bir süreçtir" ifadesini kullandı.

Suriye'deki savaşa diplomatik bir çözüm bulmak üzere gerçekleştirilen görüşmeler, 2012'de kabul edilen Cenevre Bildirisi temelinde "Suriye'de tam yetkili geçiş hükümetinin kurulması" konusunda ilerleme sağlamayı amaçlıyor.

Haber Ara