Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Marzuk: Tunus ve Türkiye ortak geleceğe sahip

Tunus'taki hükümet ortağı Nida Tunus Partisi'nin Genel Sekreteri Muhsin Marzuk “Tunus’ta Nida ve Nahda partilerinin dışında bir hükümetle istikrar sağlanamaz” dedi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-15 12:42:17

Marzuk: Tunus ve Türkiye ortak geleceğe sahip

AA'da Hamdi Yıldız, Thabti Adel'in haberine göre,  Tunus'un ekonomik olarak zor dönemleri yaşadığını ifade eden Marzuk, El-Habib es-Sayd hükümetinin çalışmalarını bu çerçevede değerlendirmek gerektiğini belirtti. 

Tunus'ta geçtiğimiz yıl yapılan parlamento seçimlerinde ülkeye yaklaşık 62 milyar dolar dış finans desteği sağlayacakları vaadinin  kendisine hatırlatılması üzerine Marzuk “Kesin bir rakam vermedik ancak bu rakamları hedeflediğimiz rakamlar olarak söyledik” şeklinde cevap verdi. 

Ülkenin içinde bulunduğu terörle mücadele sürecinden dolayı dış yatırımların gelişinde zorluk yaşandığını söyleyen Nida Tunus Partisi Genel Sekreteri Marzuk, "Dış yatırım imkanlarının da terörle mücadele ve büyük reform çalışmalarının yürütülmesine bağlı olduğunu" belirtti. 

"Bu meyanda ülkede kullanılan bazı kanunların Tunus'un Fransız sömürgesinde kaldığı dönenden kalma kanunlar olduğuna" işaret eden Marzuk bunların ivedilikle değiştirilmesi gerektiğini kaydetti.

"Üçüncü Dünya Savaşındayız"

Marzuk şu an savaşların yaşandığı bölgelerde farklı ülke vatandaşlarının savaştığını söyleyerek "Suriye'deki devrim kimin devrimidir? Bu devrim Çeçenlerin mi İngilizlerin mi yoksa Fransızların mı?” şeklinde konuştu.

Marzuk “Şu ana dek kimse itiraf etmiyor ancak şuan Üçüncü Dünya Savaşını yaşıyoruz” şeklinde konuştu. 

Tunus'ta demokratik süreç

Marzuk “Tunus çok zayıf bir demokratik geçiş sürecini yaşıyor. Ekonomik zorluklar altında ve terörle mücadele içinde demokratik geçiş sürecini yaşayıp bu sorunlarla karşı karşıya kalmış bir başka örnek ülke yoktur. Demokratik geçiş sürecinde insanların sosyal istekleri zor konulardır. Devrimlerden sonra demokratik geçiş süreçleri yaklaşık 15-20 yıl sürer çünkü o güne dek yürütülen sistem yıkılmıştır ve yerine yenisi gelmemiştir. İnsanlar seçimlerin ardından her şey bittiğini düşünüyor” dedi.

Tunus'un güneydoğusundaki Libya sınırında kaçakçıların kurulacak olan sınır duvarından rahatsız olduklarını söyleyen Marzuk orada kaçakçıların ekonomisine paralel bir ekonomik yapının oluşturulması için güneyin bir serbest bölge olma gücünde olmadığını dile getirdi. 

Sonbahar'da hükumetin Nida Partisi tarafından tek başına kurulacağına dair söylentilere cevap veren Marzuk bunun "bir kurgu" olduğunu söyledi. 

Marzuk, Nahda Partisiyle yürüttükleri hükümeti savunarak yeni anayasa'da Tunus kimliğiyle aşılması mümkün olmayan bir çatı belirlenmiştir. Tunus seçmeni tercihinde Tunus Nida Partisi'ne yüzde 37, Nahda Partisi'ne yüzde 27 vermiştir. Seçmen bu ikisini birlikte olmaya zorlamıştır.” şeklinde konuştu. 

 Bizler Yeni Burgibacılarız ve pragmatistiz

Merzuk, Partisini ve bakış açılarını anlatırken “Kendimizi Yeni Burgibacılar olmamız hasebiyle pragmatist olarak niteliyor. Yeni bir ideoloji olarak değil ancak metodumuz, realiteyle ilişkimiz ve eşyayı analiz etmemizde ilişki yöntemi olarak pragmatizm esası üzerine dayanıyor” ifadelerini kullandı. 

Körfez yardımları ülkelerin ulusal çıkarlarına bakar

Körfez'den gelecek finansal destek ümitlerine ilişkin de konuşan Marzuk “Körfez yada dışındaki ülkelerin desteği istikrarla alakalı bir konudur. Yatırım için istikrar önemli bir unsurdur. Sanıyorum yatırım daralması tüm dünyada yaşanıyor. Ayrıca bizler herhangi bir direk destek sözü almak. Destek, bunu sunacak ülkelerin ulusal çıkarlarına uygun olması gerekir. Bu ülkelerin Tunus'taki seçkin demokratik deneyimini desteklemekteki ulusal çıkarları nedir?” ifadelerini kullandı.

Tunus, Türkiye ile ortak geleceğe sahip

Marzuk Türkiye'yle ilişkilere dair şunları söyledi:

 “Tunus, Türkiye ekonomik ve sosyal ilişkileri güçlüdür. Tunuslular Türkiye'yi severler, Türkler de Tunusluları sever. Devlet ve halkların durumlarıyla politikayı birbirinden ayırmak gerekir. Türk tarihiyle Tunus tarihi birbirine geçmiş iç içe bir tarihtir.” 

“Politikalarda tabii ki farklılıklar olur. Çünkü her devletin kendi coğrafi, bölgesel çıkarlara göre kurduğu bir siyaseti bulunuyor. Ancak bu ilişkiler güçlüdür. Türkiye zor zamanlarda, güç dönemlerdeyken kendisini ortaya koydu. Aramızda hükümetler ve partilerle değişmeyen stratejik ilişkiler bulunuyor. Bu çok doğru bir sözdür bunu vurgulamak isterim.” 

“Ayrıca AA aracılığıyla da  tüm Türk halkına buradan selamlarımı ve saygılarımı iletirim. Türkiye'de çok sayıda özel dostlarımız bulunuyor. Onlara ‘Bu bölgede bizim ve sizlerin geleceği ortak bir gelecektir' derim” 

Aşırı sol gençlik gruplarının bir üyesi olarak üniversite yıllarını geçiren Muhsin Marzuk, Tunus Cumhurbaşkanı El-Baci Kaid es-Sibsi'nin cumhurbaşkanlığı seçim kampanyasını yürüttükten sonra Nida Partisi Genel Sekreterliği görevine getirildi. 

Hükümet'in büyük ortağı Tunus Nida Partisi'nde oldukça etkin olan Marzuk'un kısa süre içinde partinin başına geçmesi bekleniyor. 

Öte yandan bazı çevreler Marzuk-Sibsi ilişkisini devrik Cumhurbaşkanı Zeynel Abidin bin Ali ile Habib Burgiba arasındaki ilişkiye benzetiyor.

Haber Ara