Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Markalaşan şehir İnegöl

Osman Bey”in yakın dostu ve komutanlarından biri olan Turgut Alp İnegölün fethini gerçekleştirdi. Bugün İnegöl markalaşmış bir şehir.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-04-12 18:39:45

Markalaşan şehir İnegöl

Bilinen en eski adıyla Roma Dönemi: Angelecoma, İnegöl ün tarihi, 1847 ve 1942 yıllarında yapılan arkeolojik kazılardan elde edilen bulgulara göre M.Ö. 3000 yıllarına kadar uzanmaktadır. 5000 yıllık geçmişe sahip İnegöl”de sırasıyla Hititler, Britanyalılar, Lidyalılar, Persler, Makedonyalılar hüküm sürmüşlerdir.

Osmanlı Dönemi
Osman Bey”in yakın dostu ve komutanlarından biri olan Turgut Alp İnegölün fethini gerçekleştirdi.(1299-1300) Kaynaklarda İnegöl isminin değişik şekillerde yazımına rastlanmaktadır: Aynagöl, Ezinegöl, Osmanlı sarayının meşhur içeceği Çitli maden suyu, Kaplıcaların efsanesi; Oylat kaplıcası Osmanlı Gemilerine malzeme üreten kereste imalathaneleri denince İnegöl akla gelirmiş. İnegöl Belediyesi 1870 yılında kurulmuştur.

OSMANLI ESERLERİ
İshakpaşa Camii ve Külliyesi: 15 yy. Osmanlı Türk mimarisinin günümüze kadar gelen örnekleri arasında önemli bir yere sahiptir Yıldırım Beyazıt Camii: 1398-1402 yılları arasında Yıldırım Beyazıt tarafından yaptırılmıştır.

Beylik Hanı: 1721 yılında Cafer paşa tarafından yaptırılmıştır.

Kapalı Çarşı: II. Abdülhamit döneminde

Kasım Efendi Camii, Hançerli Fatma Sultan Camii, Karacabey Kervansarayı gibi tarihi yapılarda bulunmaktadır

• İnegöl ün Düşman İşgalinden Kurtuluşu: 06 Eylül 1922

• İnegölü Düşmandan kurtaran Komutan: 3.Kolordu Komutanı Şükrü Naili Gökberk Paşa


İNEGÖL'ÜN MARKALARI


- Sanayi markası: İnegöl Mobilyası

- Kültürel markası: İnegöl Köftesi

- Turizm markası: Oylat kaplıcaları

- Tarım markası: İnegöl Ayçekirdeği

- Ülkemizin ilk sivil mehteri, Tarihi İnegöl Mehteri ABD konserleri ile tanınıyor

- Diğer Şifalı Sular: Elmaçayır, Kozluca, Özlüce, Konurlar, Eskikaracakaya


MADEN SULARI
Çitli Maden Suyun tanıtımına Padişah Abdülaziz'in mide sancıları sebep olmuştur. Hazımsızlık çeken padişaha hekimler bu suyu tavsiye etmiş, değişik yerlerden getirilen maden suları arasında Padişaha en çok şifayı Çitli Maden suyu sağlamıştır. Maden suları arasında yapılan yarışmalarda bir Türkiye birinciliği bulunan maden suyunun, Amerika ve Avrupa'daki 7 ülkede yapılan yarışmalarda 9 altın madalya almıştır.

 

Haber Ara