Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Makedonya'da 'Rusya'ya çalışan ajanlar var' iddiası

Yunanistan ile Makedonya arasındaki isim anlaşmasını engellemek için Rusya'ya yakın olan Yunan iş adamlarının, Makedonya’daki gösterileri teşvik etmek amacıyla ülkede para dağıttıkları öne sürüldü.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-07-18 11:19:29

Makedonya'da 'Rusya'ya çalışan ajanlar var' iddiası

Organize Suç ve Yolsuzluk Raporlama Projesinin (OCCRP) açıklamasında, Rus asıllı Yunan iş adamı ve PAOK spor kulübü başkanı İvan Savvidis'in aralarında Makedon taraftar gruplarının da bulunduğu bazı oluşumlara en az 300 bin avro ödeme yaptığı belirtildi.

Yapılan açıklamada, bazı yollarla ülkeye sokulan nakit paranın, farklı partilerden politikacılara, radikal milliyetçi örgütlere ve Vardar spor kulübünün bir taraftar grubuna dağıtıldığı iddia edildi.

Diriliş Postası'nın haberine göre Makedonya Başbakanı Zoran Zaev, gazetecilere yaptığı açıklamada, geçtiğimiz ay Meclis önünde Makedonya'nın isim değişikliğine karşı düzenlenen protestolarda gözaltına alınan "Komiti" adlı Vardar spor kulübü taraftar grubu mensuplarının polise verdikleri ifadelerde, "Rus iş adamlarının kendilerine (bu olaylara karışmaları yönünde) para verdiğini, onların hiçbir şeye karşı olmadıklarını söylediğini" söylemişti.

SAVVİDİS'TEN YALANLAMA

Yunan vatandaşı olan Rus asıllı İvan Savvidis tarafından yapılan açıklamada ise basında çıkan iddialar "tamamen asılsız ve iftira" olarak nitelendirildi. Ayrıca, haberi yayımlayan Buzzfeed adlı medya kuruluşuna dava açılacağı duyuruldu. Savvidis, PAOK kulübünün başkanlığının yanı sıra Yunanistan'da bazı medya kuruluşları ve şirketlerin sahibi konumunda bulunuyor.

MUHALEFET PARTİLERİ ANLAŞMAYA KARŞI

Yunanistan ile Makedonya arasında uzun yıllardır yaşanan "isim sorununun" çözümüne yönelik yapılan tarihi anlaşma ile ülkenin adının "Kuzey Makedonya Cumhuriyeti" olarak değiştirilmesi öngörülüyor. Bu adımla ülkenin Avrupa Birliği (AB) ve NATO üyeliklerinin önünün açılması bekleniyor ancak iki ülkesinin başta muhalefet partileri olmak üzere bazı gruplar anlaşmaya karşı çıkıyor.

 

Haber Ara