Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Mağlova Belgeseli'nin galası yapıldı

Mağlova Belgeseli'nin galası yapıldı

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-17 19:22:02

Mağlova Belgeseli'nin galası yapıldı
Dünya su mimarisinin başyapıtlarından biri kabul edilen 450 yıllık Mağlova Kemeri'ni anlatan "Mağlova Belgeseli"nin galası yapıldı.

Kağıthane'deki Osmanlı Arşivleri'nde gerçekleşen galada konuşan Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay, daha önce Mağlova su kemerinin uluslararası çapta yapılmış bir belgeseli olmadığını söyledi.

Bugüne kadar tanıtımına önem verilmediğini için Mağlova'nın turizme kazandırılamadığını anlatan Altunay, belgeselin önemine işaret etti.

Altunay, belgeselin Mimar Sinan tarafından 1554-1562 yılları arasında Alibey Deresi Vadisi üzerinde İstanbul'a su getirmek için yapılan su kemerinin tanıtımı açısından büyük önem arz ettiğini vurgulayarak, "Her şey bu belgeselle başlamayacak belki ama tanıtım açısından çok şey katacaktır. Bir ay önce ülkemizden 70'e yakın mimar tarafından Mağlova ziyaret edildi. Yakın bir zamanda da Japonya ve Almanya'dan 30'a yakın mimar ve mühendis, ziyaret etmek için bize müracaat etti. Kemerin henüz tam anlamıyla tanıtımı yapılmadan uluslararası alanda ses getirmeye başladı" diye konuştu.

Belgeselin yönetmeni ve yapımcısı Umut Mete Soydan da kemerin bugüne kadar tanıtımının yapılmamasını "eksiklik" olarak tanımladı.

Soydan, çekimler için çalışmalara iki yıl önce başladığını dile getirerek, "Mağlova'yı araştırdıkça ve onun özelliklerini okudukça Mağlova'ya ilgim daha da arttı. Almanya ve Japonya'dan Mağlova'yı ziyaret eden mühendislerle birlikte ben de bu eşsiz tarihi yapıyı incelemeye başladım. Bunun tanıtımı için kendime acizane bir misyon üstlendim" ifadelerini kullandı.

- Belgesel hakkında

Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü'nün yapım desteği verdiği Mağlova Belgeseli'nin yapımcılığını ve yönetmenliğini Umut Mete Soydan yaptı.

Belgeselin danışman kadrosu da NTV Tarih Danışmanı Hüseyin Irmak, Su Vakfı Başkanı Prof. Dr. Zekai Şen, Su Vakfı Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Ali Uyumaz ve Abdullah Gül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Nur Urfalıoğlu gibi önemli isimlerden oluştu.

- Mağlova Kemeri

Mimar Sinan tarafından 1554-1562 yılları arasında Alibey Deresi Vadisi üzerinde İstanbul'a su getirmek için yapılan su kemeri, Sultangazi ilçesi sınırlarında bulunuyor.

Yüksekliği 35, uzunluğu 257 metre olan kemer, aynı zamanda UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alıyor.

Haber Ara