Dolar

32,3264

Euro

35,0746

Altın

2.300,17

Bist

8.994,25

Macaristan'dan Türkiye'ye harekat desteği

BM'de Türkiye karşıtı tasarıyı imzalamayarak dikkatleri üzerine çeken Mecaristan'dan bakanlık düzeyinde yeni bir açıklama geldi. Barış Pınarı Harekatı'nın desteklendiği belirtilen açıklamada, 'Türkiye kendi topraklarında ikamet eden 4 milyon mülteciyi kendi ülkesine geri ulaştırmak istiyorsa o zaman bu girişimi desteklenmeli' denildi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-10-11 07:56:40

Macaristan'dan Türkiye'ye harekat desteği

Avrupa Birliği ülkelerince oylamaya sunulan kınama kararının veto edilmesinden sonra Macaristan Devlet Bakanı Gergely Gulyas, Barış Pınarı Harekatı'nı desteklediğini açıkladı.

MACARİSTAN KARARI UZUN SÜRE BLOKE ETTİ

Ülkesinin, Polonya, Çekya, Slovakya ve Macaristan'ın oluşturduğu Vişegrad Grubu Ülkeleri (V4) ve AB'nin birliğini bozmak istemediğini, bu yüzden AB'nin ortak deklarasyonunu kabul ettiğini belirtti.

Gulyas, yaptığı açıklamada, Avrupa Birliğinin (AB), Türkiye'nin güney sınırında oluşturulmaya çalışılan terör koridorunu yok etmek, bölgeye barış ve huzuru getirmek amacıyla başlatılan Barış Pınarı Harekatıyla ilgili 9 Ekim'de yayımlamak istediği ortak deklarasyonu Macaristan'ın uzun süre bloke etmesini değerlendirdi.

BU GİRİŞİM DESTEKLENMELİ

Gulyas, ''Macaristan, anayasaya dayanarak savaşı -ülkeler arasındaki sorunların çözüm şeklini- reddediyor ama Macar diplomasinin kararlı duruşu ise, eğer Türkiye kendi topraklarında ikamet eden 4 milyon mülteciyi kendi ülkesine geri ulaştırmak istiyorsa o zaman bu girişimi desteklenmeli.'' dedi.

Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto da dün yaptığı açıklamada, AB'nin, Türkiye'nin güney sınırında oluşturulmaya çalışılan terör koridorunu yok etmek, bölgeye barış ve huzuru getirmek amacıyla başlatılan Barış Pınarı Harekatı'na ilişkin yayımlamak istediği ortak deklarasyonu Macaristan'ın uzun süre bloke ettiğini belirtmiş, "Türkiye'de yaklaşık 4 milyon düzensiz göçmen ve mülteci var. Türkler, onların geri dönmesi için çalışıyor." şeklinde konuşmuştu.

IRKÇI TUTUMUYLA ÖN PLANA ÇIKIYOR

Macaristan, Suriye savaşının başından itibaren Türkiye ile tamamen zıt bri politika yürütmüş, ülkeye girmeye çalışan mülteciler için sınırlarına dikenli teller ördürmüştü. Basında defalarca ırkçı politikalar ve açıklamalarla kendine yer bulan Macaristan'ın Türkiye'nin Barış Pınaır Harekatı'na destek vermesi ilk olarak BM'de gündeme gelmişti. Türkiye karşıtı tasarıya imza atmayan Macaristan, Barış Pınarı Harekatı'nın hukuka uygunluğunun ve Türkiye'nin meşru güvenlik kaygılarının sonucu olmasının yanı sıra, 4 milyona yakın Suriyeliyi ülkelerine geri gönderecek güvenli bir ortamın oluşturulması için elzem olduğunu belirtti.

Avrupa ülkeleri ve Amerika da mültecilerin Türkiye'den çıkmasını istemiyor. En fazla Suriyeli nüfüsa ev sahipliği yapan ülke olan Türkiye ile bu kapsamda anlaşma yapılmış ve Yunanistan'a geçen mültecilerin Türkiye'ye iade edilmesi için çalışılmıştı.


(Habere gitmek için fotoğrafa tıklayınız)

1241871

Haber Ara