Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Lübnanlı öfkeli bir kadın, Cumhurbaşkanı Aoun’un uykudan uyanmasını istedi

Ekonomik kriz ve hayat pahallılığından bunalan Lübnan halkının tepkisi sürüyor. Cumhuriyet Sarayı’nı arayan Lübnanlı öfkeli bir kadın, Cumhurbaşkanı Michel Aoun’un artık uykudan uyanmasını ve halkın taleplerine kulak vermesini istedi.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-07-06 12:16:38

Lübnanlı öfkeli bir kadın, Cumhurbaşkanı Aoun’un uykudan uyanmasını istedi

Ekonomik kriz ve hayat pahallılığından bunalan Lübnan halkının tepkisi sürüyor. Cumhuriyet Sarayı'nı arayan Lübnanlı öfkeli bir kadın, Cumhurbaşkanı Michel Aoun'un artık uykudan uyanmasını ve halkın taleplerine kulak vermesini istedi.

Yerel Lübnan Web siteleri, Cumhuriyet Sarayı'nı arayan Lübnanlı bir kadının video klibini paylaştı.

Ülkede yaşanan ekonomik kriz karşısında bir varlık gösteremeyen Cumhurbaşkanı Michel Aoun'a sert tepki gösteren Lübnanlı kadın, ekmek fiyatlarına yapılan yüzde 33'lük zamdan şikayetçi olurken, Cumhurbaşkanının artık uykudan uyanmasını istedi.

Lübnanlı kadın konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Cumhurbaşkanı hâlâ uyuyorsa uyandırmak istedim; çünkü şekerin kilosu 6 bin liraya yükseldi, 1500 lira olan 900 gramlık ekmeğin fiyatı da 3 bin lira oldu. Bu yüksek fiyat artışlarıyla halk, temel ihtiyaçlarını nasıl karşılayacak. Bu ekonomiyle yaşayamıyoruz. Halk açlıktan ölüyor. Sayın Aoun biraz halkın içine dönsün, halkın dertleriyle ilgilensin.”

Lübnan on yıllardır en kötü ekonomik krizini geçiriyor. Bu da 17 Ekim'de protestoların patlak vermesine yol açtı. Protestolar, aynı ay Saad Hariri hükümetinin istifa etmesine ve geçen Şubat ayında Hassan Diab başkanlığındaki bir hükümetin iktidarı almasına yol açtı.
 
Lübnan lirası geçen Ekim ayından bu yana değerinin yüzde 75'inden fazlasını kaybetti ve karaborsada 7000 lirayı aşarak hammadde fiyatlarını yükseltti ve temel hammadde kıtlığına yol açtı.

Öte yandan Lübnan yerel basınında yer alan haberlere göre, ekonomik sebeplerden dolayı önceki gün başkent Beyrut ve güneydeki Sur kentinde 2 kişi intihar etti.

Sur kenti sakinlerinden Halid Yusuf isimli vatandaş, mevcut krizin yol açtığı hayat pahalılığı nedeniyle silahla canına kıyarken, Beyrut'taki diğer bir kişi evinin balkonundan atlayarak yaşamını yitirdi.

Kaynak: Arabi21

Çeviri: Feyza Akyıl

 

Haber Ara