Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Lübnan İçişleri Bakanı’ndan itiraf: Dibe vurduk

Lübnan'daki geçici hükümetinin İçişleri Bakanı Muhammed Fehmi, dün ülkesindeki güvenlik güçlerinin mali çöküşün ve siyasi çıkmazın şiddeti arttıkça görevlerini yerine getiremeyeceklerini itiraf etti.

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-03-11 08:18:09

Lübnan İçişleri Bakanı’ndan itiraf: Dibe vurduk

Lübnan'daki geçici hükümetinin İçişleri Bakanı Muhammed Fehmi, dün ülkesindeki güvenlik güçlerinin mali çöküşün ve siyasi çıkmazın şiddeti arttıkça görevlerini yerine getiremeyeceklerini itiraf etti.

Siyasi Partileri suçladı

Bakan Fehmi ayrıca, yerel VDL News web sitesine verdiği röportajda ulusal bir kurtarma planı üzerinde anlaşma sağlayamayan siyasi partileri de suçladı.

Lübnan'ın 2019'da patlak veren mali krizi, iş kayıplarına neden oldu ve insanları banka mevduatlarını harcamaktan mahrum bıraktı ve açlık riskini artırdı. Ayrıca Lübnan maaşlarının değeri döviz krizi nedeniyle aşınırken, ordu ve güvenlik güçleri üzerinde baskı ve suçlamalar arttı.

"Dibe vurduk"

Lübnan geçici hükümetinin İçişleri Bakanı Fehmi, aynı vesileyle, “Bugün bu kaos ışığında güvenliği tam olarak kontrol etme yeteneğimizi tamamen kaybettik. Güvenlik güçleri her gün tükeniyor ve en düşük noktaya geldik ve görevlerimizin yüzde 90'ını vatanı ve vatandaşları korumak için uygulayamıyoruz. Üç ay önce güvenlik durumunun azalmaya başladığını söylerdim, ancak şimdi güvenlik ortadan kalktı, tüm ihtimallere açık" dedi.

Bakan Fahi'nin açıklamaları, Lübnan ordusunun komutanı General Joseph Aoun'un askerlerin "halk gibi aç kaldığını" söyleyerek siyasileri kınamasından iki gün sonra geldi.

Karmaşık bir ekonomik kriz

Kriz, Ağustos'taki Beyrut Limanı bombalamasının ardından arttı, bu da başkentin tüm alanlarının tahrip olmasına ve 200 kişinin ölümüne neden oldu.

Bu, Başbakan Hasan Diab'ın hükümetinin istifasına yol açtı, ancak yeni bir hükümet kurulana kadar iş yapmaya devam etti.

Ancak, Cumhurbaşkanı Michel Aoun tarafından atanan Saad Hariri'nin Ekim ayında göreve gelmesinden bu yana, ülkedeki mezhep eksenli siyasi güçlerin bakanlık paylaşımında yaşadıkları anlaşmazlıklar nedeniyle hükümet kurma çalışmalarında bir ilerleme kaydedilmedi.

Lübnan'daki en kötüsünün korkusu

Lübnan Savunma Bakanlığı, geçen pazartesi gününden itibaren, ülkedeki kötü ekonomik koşullar nedeniyle artan protestoların şiddete dönüşeceği korkusuyla, kendisi tarafından verilen silahları taşıma ruhsatlarını belirsiz bir süre için askıya aldı.

Bu, geçici hükümetteki Savunma Bakanı Zeina Aker tarafından verilen bir kararla geldi ve karar "Lübnan'ın tüm bölgelerinde yürürlükte olan silahları taşıma ruhsatlarının etkisinin dondurulmasını" öngördü.

Kararda neden belirtilmedi, ancak diplomatik misyonlar, politikacılar, mezhep liderleri ve koruyucuları silah taşıma ruhsatlarının askıya alma karırından hariç tutuldu.

Bu karar, Lübnan para biriminin dolar karşısında tarihsel bir çöküş kaydetmesinin ardından geçen Salı gününden bu yana Lübnan'da protestoların arttığı bir zamanda gerçekleşti. Paralel piyasada 1 doların döviz kuru 10.000 poundu aşarken resmi fiyatı ise 1510 lira oldu.

Ayrıca Lübnanlı gazeteler geçen pazar, çeşitli seviyelerde devam eden kötüleşmenin bir sonucu olarak önümüzdeki günlerde meydana gelebilecek "gerçek tehlikeler" konusunda uyarıda bulunmuştu.

"El-Nahar" gazetesi, "Lübnan bu kez gerçekten çatısız tehlikelere doğru kayan bir labirente doğru gidiyor gibi görünüyor", El-Diyar gazetesi ise, "Lübnan'ın durmadan Cehenneme doğru ilerlediğini" yazdı.

Kaynak: arabicpost.net

Haber Ara