Dolar

32,4423

Euro

34,7619

Altın

2.438,13

Bist

9.915,62

Lübnan'da yeni hükümet kurma çalışmaları

Lübnan'da yeni hükümet kurma çalışmaları

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-11-02 22:33:15

Lübnan'da yeni hükümet kurma çalışmaları
Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, yeni hükümeti kurmakla görevlendirilecek ismin belirlenmesi için parlamentodaki siyasi parti temsilcileriyle görüşmelere başladı.

Başkent Beyrut'un doğusundaki Baabda bölgesindeki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda gerçekleştirilen görüşmelerin ardından yeni hükümetin, eski Başbakan ve Müstakbel Hareketi lideri Saad Hariri tarafından kurulmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Avn'ın bugün bir araya geldiği tüm siyasi blokların başbakan adayı olarak Hariri'yi aday gösterdiği, Hariri'nin en az 80 milletvekilinin desteğini aldığı belirtiliyor.

Lübnan anayasasına göre cumhurbaşkanının seçildikten sonra yapmak zorunda olduğu görüşmelerin ilk gününde Avn'ın kabul ettiği Başbakan Temmam Selam ve eski başbakanlar Fuad es-Sinyora ile Necib Mikati, Hariri'ye desteklerini açıkladı.

Hariri liderliğinde ulusal bir hükümetin oluşturulması temennisinde bulunan Başbakan Selam, "Emaneti ehline verin." ifadesini kullandı.

Mikati de "Yeni bir dönemin başlangıcı ancak Hariri başkanlığında bir hükümetle mümkün" değerlendirmesinde bulundu.

Sinyora da görüşmede Cumhurbaşkanı Avn'a başarı dileklerini ilettiğini ve başbakan adayı olarak Hariri'yi aday gösterdiğini belirtti.

Yeni hükümeti kurmakla görevlendirilecek ismin belirlenmesi için yapılan görüşmelerde Avn ile bir araya gelen 21 milletvekiline sahip Özgür Yurtsever Hareketi sözcüsü İbrahim Kenan, 34 milletvekiline sahip Müstakbel Hareketi, 7 milletvekilinden oluşan Lübnan Güçleri ve Dürzi lider Velid Canbolat liderliğindeki mecliste 11 sandalyesi bulunan Demokratik Buluşma bloğu ile 14 bağımsız milletvekili de Hariri'ye destek verdiğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Avn'ın yarın devam edecek istişare görüşmelerinden sonra başbakan adayını açıklaması bekleniyor.

Lübnan'da iki buçuk yıllık boşluktan sonra dün cumhurbaşkanlığına seçilen General Mişel Avn'ı bekleyen ilk görev, haziran 2017'de yapılması planlanan genel seçime kadar ülkeyi yönetecek yeni bir hükümetin tesis edilmesi.

Önceki gün mecliste cumhurbaşkanlığı seçimleri için gerçekleştirilen 46. oturumda General Mişel Avn, 83 milletvekilinin oyunu olarak Lübnan'ın 13. cumhurbaşkanı seçilmişti.

Ülkede iki buçuk yıl süren krizi sona erdiren hamle ise eski başbakan ve Müstakbel Hareketi Lideri Saad Hariri'nin kendi cumhurbaşkanı adayından vazgeçerek Avn'a destek vermesiyle gelmişti. Bu destek üzerine Lübnan basınında, "Hariri'nin Avn'ı cumhurbaşkanlığı için desteklemeye karşılık başbakanlık koltuğunu kendisi için istediği" yorumları yer almıştı.

Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, Hariri'nin son hamlesinden sonra geçen ay bir televizyondaki konuşmasında, partisinin, eski Başbakan Saad Hariri'nin başbakanlık koltuğuna tekrar oturmasına karşı çıkmayacağını belirterek, büyük bir fedakarlık gösterdiklerini ifade etmişti.

Haber Ara