Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Libya'nın enerji kaynakları: Afrika'da keşfedilmiş en fazla gaz burada

Halife Hafter'in meşru yönetimi devirmeye çalışması ve Türkiye'nin sürece dahil olmasıyla uluslararası gündemin bir numaralı maddesi haline gelen Libya, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütünün (OPEC) üyesi olması, Afrika’da keşfedilmiş en fazla gaz rezervine sahip olması ve dünya petrol rezervlerinin de yüzde 4,1'ine sahip olması nedeniyle kritik bir ülke.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-01-02 15:02:08

Libya'nın enerji kaynakları: Afrika'da keşfedilmiş en fazla gaz burada

Geniş bir yüzölçümüne sahip Afrika ülkesi Libya'nın büyük bölümü çöl olsa da zengin petrol ve doğal gaz rezervleri ile biliniyor. Ülke nüfusunun büyük çoğunluğu Akdeniz kıyısındaki başkent Trablus, Bingazi ve Misrata gibi şehirlerde yaşıyor.

EN ÖNEMLİ GELİR KAYNAĞI: PETROL ve DOĞAL GAZ

TRT Haber'den Selami Kökçam'ın haberine göre ülkenin en önemli gelir kaynağı ise ihraç ettiği petrol ve doğal gaz. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütünün (OPEC) üyesi olan Libya, dünyada keşfedilmiş petrol rezervlerinin yüzde 4,1'ine ev sahipliği yapıyor.

1_6

PETROL ÜRETİMİ DÜŞÜŞ GÖSTERİYOR

Petrol üretimi son yıllarda ülkede yaşanan çatışmalardan dolayı bir hayli düşüş göstermiş olsa da OPEC verilerine göre ülkenin petrol üretimi günlük 1,2 milyon varil civarında.

AFRİKA'DAKİ EN BÜYÜK DOĞAL GAZ REZERVİ

Petrolden sonra keşfedilen doğal gazda da Libya önemli bir konuma sahip. Öyle ki Libya, Afrika'da keşfedilmiş en büyük doğal gaz rezervine sahip ülke.

2_5

"PETROL HİLALİ"

Ülke petrolünün büyük çoğunluğu "Petrol Hilali" olarak adlandırılan bölgeden çıkartılıyor. Bu bölge ise ülkenin doğusundaki milis güçlerin lideri Halife Hafter tarafından 2016 yılından beri kontrol altında tutuluyor.

3_3

 

Haber Ara