Dolar

32,4730

Euro

34,7872

Altın

2.441,70

Bist

9.915,62

Libya'daki krize çözüm arayışları

Tunus Cumhurbaşkanı Sibsi, Mısır Dışişleri Bakanı Şükri ile 'Libya krizini' değerlendirdi

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-12-18 16:38:21

Libya'daki krize çözüm arayışları
Tunus Cumhurbaşkanı El-Baci Kaid es-Sibsi'nin Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri'yi kabul ederek Libya krizini görüştüğü bildirildi.

Mısır Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Libya'ya Komşu Ülkeler Dışişleri Bakanları Toplantısı'na katılmak için Tunus'a giden Şükri'nin burada Cumhurbaşkanı Sibsi tarafından kabul edildiği belirtildi.

Sibsi-Şukri görüşmesinde Libya krizinin değerlendirildiğine işaret edilen açıklamada, "Görüşmede Libya'daki son gelişmeler, Birleşmiş Milletler (BM) Libya Özel Temsilcisi Gassan Selame'nin çözüm önerisi çerçevesinde değerlendirilmiş ve Libyalı tarafların, ülkenin istikrarsızlık ortamından çıkarılması için gereken sorumluluğu almaları konusunun altı çizilmiştir." denildi.

Görüşmede ayrıca Şükri'nin, Libya'daki güvenlik sorunlarının giderilmesi ve teröre karşı mücadele konularında Mısır, Tunus ve Cezayir'in güç birliği yapması gereğini dile getirdiği aktarıldı.

Tunus'ta dün gerçekleştirilen Libya'ya Komşu Ülkeler Dışişleri Bakanları 4'üncü Koordinasyon Toplantısı sonunda, "Libya'daki siyasi çözüm girişimlerini koruma, diyaloğa ve Libya halkının çıkarlarına öncelik verme ve geçiş sürecinin sona ermesi için çaba sarf etme" çağrısında bulunulmuştu.

Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi tarafından desteklenen General Halife Hafter ise önceki gün yaptığı açıklamada, BM'nin girişimiyle 17 Aralık 2015'te Fas'ın Suheyrat kentinde varılan Libya Siyasi Anlaşması'nın geçerlilik süresinin dolduğunu savunmuş ve Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanlık Konseyi (BK) Başkanı Fayiz es-Serrac'a bağlı olmadığını ima etmişti.

BM Libya Özel Temsilcisi Selame, geçen eylül ayında üç aşamalı bir yol haritası açıklamıştı. Söz konusu yeni yol haritası, Libya Siyasi Anlaşması'nın gözden geçirilmesi (17 Aralık 2015'teki Suhayrat Anlaşması ), diyalog için kapsamlı bir milli kongre yapılması ve anayasa, parlamento ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri için referanduma gidilmesini öngörüyordu.


Haber Ara