Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Letonya’nın Ankara Büyükelçisi: Meclisi bombalamayı akıldan geçirmek bile...

Letonya’nın Ankara Büyükelçisi Elferts,'Darbe girişiminde bulunan birinin meclise ateş açmayı ve bombalamayı aklından geçirmesi bile dehşet verici.' dedi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-02-08 12:26:33

Letonya’nın Ankara Büyükelçisi: Meclisi bombalamayı akıldan geçirmek bile...

Letonya'nın Ankara Büyükelçisi Peteris Karlis Elferts,  27 Ekim'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a güven mektubunu sunmasının ardından Ankara'daki yeni yaşamına alışma dönemini, Türk halkının Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimine karşı direnişine verdiği desteği, diplomasi temposunu ve golf tutkusunu Ankara Golf Kulübü'nün Ahlatlıbel sahasında AA muhabirine anlattı.

Ülkesinin Sovyetler Birliği tarafından işgal ve ilhak edildiği 1944 yılında Türkiye'nin bu işgali tanımayarak Letonya'ya destek olduğunu vurgulayan Elferts, "Türkiye'nin bu tutumunu büyük saygıyla hatırlıyoruz." dedi.

"AA'nın 'Dakika Dakika FETÖ'nün Darbe Girişimi' kitabını okula götürmesi için kızıma verdim"

Elferts, FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında Türk halkının demokrasiyi korumak için gösterdiği direnişin, kendi halkının Sovyet güçlerine karşı verdiği mücadeleye benzediğini, Letonya'nın tarihine ilişkin yanında getirdiği bir kitabı göstererek anlattı.

Türk halkının mücadelesini anladıklarını ve desteklediklerini dile getiren Elfert, "AA'nın 'Dakika Dakika FETÖ'nün Darbe Girişimi' kitabını, darbe gecesi neler yaşandığını okuldaki arkadaşlarına anlatabilmesi için 12 yaşındaki kızıma verdim. Okulda darbe girişiminin ne olduğunu öğreniyorlar. Ben de, ona bu kitaptaki görsel materyalleri sınıf arkadaşlarıyla paylaşabileceğini söyledim. Letonya'daki darbe girişimi sırasında kızım henüz doğmamıştı. Ona, Türk halkının da demokrasiyi korumak için nasıl sokağa çıktığını anlattım." diye konuştu.

Darbe girişimi sırasında hayatını kaybedenler için başsağlığı dileyen Elferts, 15 Temmuz'a ilişkin birçok fotoğrafın bulunduğunu ancak o gece yaşananların en çarpıcı şekilde hissedildiği adresin bombalanan TBMM binası olduğunu söyledi. Elferts, "Darbe girişiminde bulunan birinin meclise ateş açmayı ve bombalamayı aklından geçirmesi bile dehşet verici. Meclis her zaman demokrasinin temel ayağı olmuştur." dedi.

"ÇAVUŞOĞLU'YLA GOLF OYNAMAKTAN ONUR DUYARIM"

Elferts, Letonya Dışişleri Bakanı Edgars Rinkevics'in eylülde Türkiye'ye yaptığı ziyaret sırasında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'na, şubatta bir grup Letonyalının golf turnuvası kapsamında Türkiye'ye geleceğini söylediğini, Çavuşoğlu'nun da "Orada bulunmak ve golf oynamak isterim." dediğini kaydetti.

Büyükelçi Elferts, "Siz de Bakan Çavuşoğlu ile aynı sahada golf oynamak ister miydiniz?" şeklindeki soruya, "Bundan onur duyarım. Dilerim böyle bir fırsatımız olur." yanıtını verdi.

 

Haber Ara