Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Lazkiye'de rejim yanlıları birbirine düştü

Esed'in yoğun desteklendiği Suriye'nin Sahil bölgesinde ülkedeki Alevi kesim içerisinde baş gösteren tartışma büyüyor. Bu tartışma ülkedeki Alevi kesim içerisindeki ilk tartışma değil. Ancak tartışmalar ilk kez karşılıklı protesto gösterileri ve eylemlere kadar vardı.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-09 17:22:20

Lazkiye'de rejim yanlıları birbirine düştü

SALİH AKAİDİ | TİMETURK

Esed ailesinin üyelerinden Hilal el Esed'in oğlu Süleyman el Esed, Lazkiye bölgesinin üst düzey şebbihalarından ve bölgede aynı zamanda mafya liderleri arasında da tanınan isimlerden.

Süleyman el Esed tarafından öldürülen Hasan el Şeyh ise yıllardır Esed ailesine hizmet ediyordu ve rejime sadakatinden ötürü bizzat Beşar Esed tarafından ödüllendirilmiş bir albaydı.

Tartışma, Albay Hasan el Şeyh eşi ve iki çocuğu ile birlikte Lazkiye'de aracını kullanırken El Ezheri kavşağında öldürülmesiyle başladı. Süleyman el Esed, kendi aracını sollayan Albay Hasan el Şeyh'in aracının önünü kesti ve kısa bir tartışmanın ardından ailesinin önünde Albay eş Şeyh'e kurşun yağdırdı. Aslında olay, El Ezheri bölgesinde bulunan Suriye Ordusu'na ait kontrol noktasının hemen dibinde yaşandı ancak askerler olaya müdahale etmediler. Hatta Süleyman el Esed olaydan sonra aracına bindi ve yoluna devam etti.

İki gündür Lazkiye'de hem Alevi kesim hem de Sünni kesim olayı yoğun şekilde protesto ediyor. Ziraat Meydanı'nda toplanan yüzlerce kişi "Halk Süleyman'ın idamını istiyor" sloganları eşliğinde yürürken sosyal medyada da Albay'ın ailesine destek için sayfalar kuruldu.

O sayfalardan birisinde en dikkat çekici yorumlarda  birisi şu şekildeydi: Artık araba kullanmayacağım çünkü çocuklarımın önünde öldürülmek istemiyorum.

Yine en çok dikkat çeken yorumlardan bir diğeri ise şuydu: Eger Süleyman el Esed cezalandırılmazsa biz de muhalifler için sinsi bir şekilde çalışacağız. Hepimiz onların ajanı olacağız.

Süleyman el Esed, Beşar Esed'in kuzeni (amcasının oğlu) Hilal el Esed'in oğlu. Hilal el Esed 2014 yılının Mart ayında Keseb ilçesinde muhalifler tarafından öldürülmüştü.

lazd

Lazkiye'de yaşanan huzursuzluklar, özellikle muhaliflerin İdlib - Hama - Lazkiye arasındaki ilerleyişi ile ilişkilendiriliyor. Son dönemde Gab Ovası bölgesinde önemli ilerlemeler gerçekleştiren muhalifler, Nebi Yunus Zirvesi olarak bilinen Lazkiye'nin en yüksek tepelerinden birisine oldukça yaklaştı.

w2

Ziraat Meydanı'nda olaylar esnasında çekilen ve sosyal medyada yayınlanan videoda "Halk Süleyman'ın idamını istiyor" sloganları duyuluyor. 

Haber Ara