Dolar

32,4537

Euro

34,7595

Altın

2.439,68

Bist

9.915,62

Kuzey kutbu mu, Güney Kutbu mu daha soğuk?

Kuzeyi oluşturan buz kütlesinin su üstündeki yüksekliği çok azdır ve Kuzey Kutbu, üzerinde yüzdüğü okyanusun ılıman etkisi altındadır

4 Yıl Önce Güncellendi

2021-01-11 11:00:58

Kuzey kutbu mu, Güney Kutbu mu daha soğuk?

  Güney Kutbu, Kuzey Kutbu'ndan çok daha soğuk bir bölgedir.Güneş ışınları kutuplara çok eğik biçimde gelmektedir.Hatta kutup noktalarında yılın altı ayı boyunca güneş hiç göremezsiniz. Bu yüzden kutup bölgelerinin fazla ısınması mümkün olmamaktadır.

Bu durum her iki kutup için de geçerli olduğu halde Güney Kutbu, Kuzey Kutbu'ndan çok daha soğuktur.

Peki bunun sebebi nedir? Çünkü: İki kutup da buzlarla örtülü olsa da Güney Kutbu bir kara parçasıdır, bu yüzden Antarktika adıyla yedi kıtadan biri olarak kabul ediliyor.

Kuzey Kutbu ise okyanus üzerinde yüzmekte olan bir buz kütlesi konumunda. Güney Kutbu çok kalın bir buz tabakasıyla kaplı ve ortalama yükseltisi çok fazla

Bu da Güney Kutbu'nu çok daha karasal ve soğuk bir yer haline getiriyor. Kuzeyi oluşturan buz kütlesinin su üstündeki yüksekliği ise çok azdır ve Kuzey Kutbu, üzerinde yüzdüğü okyanusun ılıman etkisi altındadır. Sonuç olarak Güney Kutbu'ndaki ortalama sıcaklık Kuzey Kutbu'ndakinden çok daha düşüktür.

Haber Ara