Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Kuzey Kore'nin uzun menzilli fuze firlatmasi

Kuzey Kore'nin uzun menzilli fuze firlatmasi

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-02-11 13:51:48

Kuzey Kore'nin uzun menzilli fuze firlatmasi
ABD Senatosu, pazar günü balistik füze teknolojisi kullanarak roket fırlatan Kuzey Kore'ye daha sert yaptırımlar getiren yasa tasarıyı onayladı.

Demokrat Senatör Bob Menendez ve Cumhuriyetçi Senatör Cory Gardner tarafından hazırlanan yasa tasarısı, 96 senatörün oyuyla kabul edildi. Tasarıya "hayır" oyu veren senatör olmadı.

Menendez, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "akılsız liderler tarafından yönetilen" Kuzey Kore'nin uzun süredir umursanmadığını artık bu ülkenin tehditlerinin ciddiye alınması gerektiğini söyledi.

Gardner da ABD Başkanı Barack Obama'nın "stratejik sabır" siyasetinin işe yaramadığını ifade ederek, "Kore Yarımadası'ndaki durum ateşkesten bu yana en istikrarsız noktada" ifadesini kullandı.

Kuzey Kore'nin minyatür nükleer başlıklar ve bunları taşıyabilecek uzun menzilli füzeler geliştirme kabiliyetini hedef alan tasarı, ayrıca, 5 yıl boyunca Kuzey Kore'de radyo yayınları yapılması, bunun için iletişim ekipmanı satın alınması ve insani yardım programlarının desteklenmesi için 50 milyon dolar ayrılmasına yetki veriyor.

Kuzey Kore'ye bilerek kitle imha silahlarıyla ilişkili malzeme veya teknoloji ithal edenler ile Kim rejimini destekleyecek biçimde insan hakları ihlali, kara para aklama ve siber terörizm gibi faaliyetlerde bulunanların soruşturulmasını ve cezalandırılmasını da öngören tasarı, Pyongyang yönetimine ölümcül askeri ekipman sağlayan herhangi bir ülkeye dış yardımı da yasaklıyor.

Temsilciler Meclisi'nde geçen ay kabul edilen tasarının yasalaşması için Obama tarafından da imzalanması gerekiyor. Obama yönetiminin bu tür bir yaptırıma karşı olmadığı biliniyor.

ABD ve Güney Koreli yetkililer, Kuzey Kore'nin pazar günü sabah saatlerinde uzun menzilli roket fırlattığını bildirmişti. Kuzey Kore ise denemesini "barışçıl bir uzay programı" şeklinde nitelendirerek, konuyu "uzun menzilli füze ile uzaya uydu fırlatıldığı" şeklinde duyurmuştu.

Kuzey Kore, daha önce de 2006, 2009 ve 2013'te ülkenin doğusundaki Kilju kenti yakınlarında yer alan Punggye-ri tesisinde 3 yer altı nükleer test yapmış, son olarak da 6 Ocak 2016'da hidrojen bombası denemesi gerçekleştirdiğini açıklamıştı. Açıklamanın ardından acil toplanan BMGK üyeleri, bu ülkeyi "şiddetle" kınamış, deneme 1718, 1874, 2087 ve 2094 sayılı BMGK kararlarının açık ihlali olarak değerlendirilmişti.

Haber Ara