Dolar

32,4453

Euro

34,7215

Altın

2.439,12

Bist

9.915,62

Kuzey Kore'den Güney Kore ve ABD'ye: Misilleme yaparız!

Kuzey Kore, iki gün önce başlayan Güney Kore-ABD askeri tatbikatının yaratabileceği olası bir tehdide 'amansızca' yanıt vermeye hazır olduğunu açıkladı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-03-02 12:50:49

Kuzey Kore'den Güney Kore ve ABD'ye: Misilleme yaparız!

Al Jazeera'nin haberine göre Pyongyang yönetimi, resmi haber ajansı KCNA aracılığıyla bir açıklamada yayınladı.

"İŞGAL HAZIRLIĞI"

"İşgâl hazırlığı" olarak nitelediği ortak Güney Kore-ABD askeri tatbikatı sırasında sularına tek bir top atışının dahi yapılması halinde buna "en sert misillemeyle, amansızca yanıt verileceği"ni duyurdu.

"BOŞ LAF DEĞİL"

Açıklamada, "Dünyaya ilân ettiğimiz bu tavrımız, hiçbir suretle boş laftan ibaret değildir" ifadeleri yer aldı.

ZAMNALAMA MANİDAR

Bu yılki tatbikat, Kuzey Kore'nin geçen ayki güdümlü füze testi ve Seul'ün Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un üvey kardeşi Kim Jong-nam'ın 13 Şubat'ta Malezya'da öldürülmesi olayının arkasında Pyongyang yönetiminin olduğuna dâir iddiaları yüzünden, iki ülke arasında gerginliğin yükseldiği bir döneme denk geldi.

Kore yarımadası ve karasularında devam eden yıllık askeri tatbikat, önceki yıllarda da Kuzey Kore yönetiminin tepkisine sebep olmuştu.

FÜZE DENEMESİ TARTIŞMASI

Kuzey Kore'nin resmi KCNA ajansı, geçen ay yapılan balistik füze denemesinin başarıyla gerçekleştirildiğini duyurmuştu. Kore'nin füze denemesini Japonya Başbakanı Şinzo Abe'nin ABD seyahati sırasında yapması hem ABD'ye hem de Japonya'ya karşı gövde gösterisi olarak yorumlanmıştı. ABD Başkanı Donald Trump, balistik füze denemesi yapan Kuzey Kore'ye karşı Japonya'nın "yüzde 100 arkasında" olduklarını söylemişti.

Güney Kore de füze denemesini "provokasyon" diye nitelendirmişti.

BMGK, Kuzey Kore'nin füze denemesini şiddetle kınadığını açıklamıştı. Pentagon Sözcüsü Albay Jeff Davis ise, "Tespitlerimize göre fırlatılan bu füzenin, bugüne kadarki en uzun menzili yakaladığını söyleyebilirim" demişti.

Geçen yıl başarısız olan füze denemelerine rağmen askeri uzmanlar, Kuzey Kore'nin silahlarını geliştirmekte olduğuna dikkat çekiyor. Kuzey Kore lideri Kim Jong Un yeni yıl konuşmasında kıtalararası balistik füze testini her an yapabileceklerini açıklamıştı.

 

Haber Ara