Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Kurtuluş Savaşı'nın izleri gün yüzüne çıkarılıyor

Kurtuluş Savaşı'nın izleri gün yüzüne çıkarılıyor

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-19 11:48:34

Kurtuluş Savaşı'nın izleri gün yüzüne çıkarılıyor
ŞENER TOKTAŞ - Kurtuluş Savaşı'nın dönüm noktası olan Sakarya Meydan Muharebesi'nin izleri, 3 üniversitenin iş birliğinde yürütülen çalışmalarla gün yüzüne çıkarılıyor.

Sakarya Meydan Muharebesi'nin yapıldığı ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı Milli Parklar Genel Müdürlüğünce "milli park" ilan edilen alanda, Bitlis Eren, Osmangazi ve Çanakkale Onsekiz Mart üniversitelerinden uzmanlar, jeofizik araştırmaları kapsamında çalışmalar yürütüyor.

Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Mühendislik Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aydın Büyüksaraç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kurtuluş Savaşı'nın izlerinin ortaya çıkartılması için Sakarya Meydan Muharebesi'nin yapıldığı alanda çalışmalar yürüttüklerini belirterek, "Bu kapsamda BEÜ, Osmangazi ve Çanakkale 18 Mart üniversitelerindeki uzmanlarla bir araya gelerek çalışmaları başlattık. Alanda, jeofizik araştırmalar kapsamında, manyetik ve yer radarı yöntemlerini uyguluyoruz" diye konuştu.

Oldukça geniş bir alanda çalışma yapılması gerektiğini belirten Büyüksaraç, "Öncelikle çatışmaların ve savaşın yoğun yaşandığı yerler ile şehit definlerinin yoğun olduğu Haymana, Polatlı, Malıköy, Temelli ve Ankara'da çalışma yürütüyoruz. Bir kısmı biten çalışmaları bu yıl tamamlayacağız" dedi.

Alanın Orman ve Su İşleri Bakanlığınca "milli park" ilan edilmesinin son derece önemli olduğuna dikkati çeken Büyüksaraç, "Yakın tarihte buralar anıtlaşacak. Çalışmaların tamamlanmasıyla, canlarını siper ederek buraların bize vatan olmasını sağlayan şehitlerimize vefa borcumuzu ödeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

Alanda çok fazla savaş malzemesinin bulunduğunu dile getiren Büyüksaraç, savaşın yaşandığı yerlerde şarapnel parçaları, mermi çekirdekleri, mermi kovanları, daha büyük savaş malzemeleri ile künyelere rastladıklarını kaydetti.

Bu malzemelerin Bakanlıkça bir veya birkaç müzede toplanarak sergileneceğini belirten Büyüksaraç, "Çalışmada yer alanları ve özellikle milli parkın kurulmasını tamamlayan bakanlık yetkililerini kutluyorum" dedi.

Büyüksaraç, şehit defin alanlarının belirlenmesi ve haritalarının çıkarılmasının ardından hazırlanan raporları Bakanlığa sunacaklarını, bu bulgular doğrultusunda bölgesel ya da yerinde anıt mezar oluşturulacağını sözlerine ekledi.

Haber Ara