Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Nobel ödüllü yazar Beckett, neden sessiz röportaj verdi?

İrlandalı ünlü oyun yazarı ve şair Samuel Beckett, Nobel Edebiyat Ödülü müjdesini aldıktan sonra İsveç televizyonu sanatçı ile bir röportaj yapmak ister. Beckett teklifi kabul eder ancak beklenmedik bir tepki verir. Röportaj için tek şartı vardır: Hiç soru sorulmayacak, tek kelime etmeden görüntü alınmasına izin verilecektir.

3 Ay Önce Güncellendi

2024-02-02 16:17:46

Yazar Ümit Guranov, Beckett'ın "Sessiz Röportaj"ı ile ilgili şu detayları veriyor:

Samuel Beckett'ın yayımcısı Jérôme Lindon, 23 Ekim 1969'da bir telgraf alır. Bu telgrafta İsveç Akademisi'nin Samuel Beckett'ı Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık gördüğünü yazmaktadır. Lindon da durumu Beckettgile bildirir: “Sevgili Sam ve Suzanne, her şeye rağmen sana Nobel Ödülü'nü verdiler. Saklanmanı tavsiye ederim.”

Neden saklanmalıydı Beckett? Çünkü hem o hem de eşi, gözlerden ırak münzevi bir yaşamı yeğliyorlardı aslında. Böyle bir ödülün getireceği ün onlar için bir bakıma dehşet vericiydi. Yaşanan bu ikircikli hali işte bu röportajda görüyoruz. Şöyle ki, 1969'da Tunus'ta bir otelde kalan Beckett, Nobel sebebiyle kendisiyle bir röportaj yapmak isteyen İsveç Televizyonu'nun bu teklifini kabul eder, ancak tek bir şartla: Kendisine hiç soru sorulmayacaktır.

Haber Ara