Dolar

34,9547

Euro

36,6100

Altın

3.020,33

Bist

10.058,63

Eş-Şebab nedir?

Eş-Şebab Somali'de geçici hükümete karşı mücadele veren ve ülkenin güneyini büyük ölçüde kontrol altında tutan örgüttür.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-12-20 11:05:18

Eş-Şebab nedir?

Tam adıyla Eş-Şebab el-Mücahidin  yani Mücahit Gençlik Hareketi veya kısaca eş-Şebab, Somali'de Federal Geçiş Hükûmeti'ni ortadan kaldırmak için savaşan bir silahlı örgüttür. 2011 yılı itibarıyla ülkenin güneyinin çoğunu ele geçiren örgütün bölgelerde sıkı bir şeriat uyguladığı biliniyor. Örgütün Mayıs 2011 itibarıyla gücü 14,426 mensubu olarak tahmin edilmektedir. Grubun savaş taktiği gerilla mücadelesi üzerine dayanıyor. İntihar saldırıları, silahlı saldırılar ve adam kaçırma olayları örgütün en yaygın eylemleri olarak ön plana çıkıyor.

EŞ-ŞEBAB'IN AMACI 

Örgüt, 2006 yılında Etiyopya kuvvetleri tarafından dağıtılıp parçalara ayrılan İslami Mahkemeler Birliği kaynaklıdır.  Eş- Şebab "İslam'ın düşmanları"na karşı cihat ettiğini öne sürmekte ve Federal Geçiş Hükümeti (FGH) ile Afrika Birliği Somali Görevi'ne karşı savaşmaktadır. Eş-Şebab üyeleri yardım için çalışanları korkutmuş, kaçırmış ve öldürmüştür, bu da yardım örgütlerinin bölgeden çekilmesiyle sonuçlanmıştır. Pek çok batılı devlet ve kuruluş tarafından terörist olarak tanımlanan örgüt, Şubat 2012'de yayınlanan bir video mesajla el-Kaide'ye bağlandığını ilan etti

EŞ-ŞEBAB'IN FAALİYETLERİ 

2006'dan bu yana geçici hükümete karşı gerilla savaşı yürüten örgüt 2008'de Somali halkıyla yakın temas kurmaya başladı. Örgüt liderleri çok sayıda kasabayı ziyaret ederek mitingler düzenledi ve yerel aşiret liderleriyle görüşmeler yapıldı. Hızla güçlenen Eş-Şebab, yoksullara gıda ve para yardımı yaparken, otoritesini kuvvetlendirmek amacıyla yerel şeriat mahkemeleri kurarak 'suç işleyenlere' ağır cezalar verdi.

2009'da Etiyopya askerlerinin Somali'den çekilmesiyle örgüt ülkenin güneyini, başkent Mogadişu dışında tamamen ele geçirdi. İlk olarak stratejik kentlerden biri olan Baidoa'da kontrolü sağlayan örgüt, geçiş hükümetinin gücünü iyice kaybetmesinin ardından diğer isyancı gruplarla birlikte başkent Mogadişu'ya saldırdı.

Otoriteyi tek başına sağlamak isteyen grup ülkede varlığını sürdüren diğer isyancı grupları da zamanla tasfiye etti. Örgüt, İMB'nin dağılmasıyla ortaya çıkan bir diğer grup olan Hizbul İslam'ı, Ekim 2009'da liman kenti Kismayo'dan attı ve 2010'da Hizbul İslam, Şebab bünyesine katıldığını açıkladı.

EŞ-ŞEBAB'IN LİDERİ VE TEŞKİLAT YAPISI 

Merkezi bir yapısı olamayan ve birbirinden farklı alt grupların aldığı bağımsız kararlarla idare edildiği bilinen Eş-Şebab için BM'nin 2008'de yayımladığı bir raporda, örgütün üç farklı coğrafi bölgede faaliyet gösteren kollara sahip olduğu belirtildi. Raporda, bu üç alt oluşum arasında fikir ayrılıkları olduğu da kaydediliyor 

Örgütün lideri olarak Şeyh Muhammed Ebu Zübeyir ön plana çıkarken Ebu Zübeyir'in kesin bir otoriteye sahip olmadığı ve örgüt içinde sürekli bir liderlik mücadelesi yaşandığı konuşuluyor. 

Örgütün silahlı kadrosunun büyük çoğunluğunu Somalililer oluşturuyor ancak Kenya, Etiyopya ve Eritre gibi komşu ülkelerin vatandaşlığına sahip silahlı kişiler de örgüt için savaşıyor. Bunun yanı sıra, ABD ve Britanya vatandaşı olan çok sayıda Somalili de, özellikle son dönemde bu iki ülkeden kaçarak Şebab saflarına katılma kararı aldı.

Örgüt, İBM'nin dağılmasının ardından, yaşlılar ve henüz evlenmemiş kız çocuklarına da silahlı mücadeleye katılma zorunluluğu getirdi.

EŞ- ŞEBAB'IN SALDIRI GEÇMİŞİ 

4 örgüt üyesi 21 Eylül 2013'te, Nairobi'deki bir alışveriş merkezine düzenlediği saldırıda 67 kişiyi öldürdü. 2 Nisan 2015'te, yine 4 örgüt üyesinin, Kenya'nın Garissa şehrindeki Garissa Üniversitesi'ne düzenlediği saldırıda 148 kişi öldürüldü. 2009  Aralık ayında düzenlenen intihar saldırısında geçiş hükümetinde yer alan üç bakan öldürüldü. 

Şebab Somali'deki eylemlerinin yanı sıra, ülke dışında da bazı hedeflere yönelik saldırılar düzenledi. Örgütün ülke dışındaki ilk büyük saldırısı 2010'da Uganda'da gerçekleşti.

Uganda'yı, Somali'deki barış gücüne asker yolladığı gerekçesiyle hedef alan grup, Temmuz 2010'da Kampala kentinde Dünya Kupası maçını seyreden kalabalık bir gruba çifte bombalı saldırı düzenledi. Olay sonucunda en az 70 kişi yaşamını yitirdi

SON VİDEO HABER

Polis memuru, ölümüne neden olduğu gencin ailesinden af diledi

Haber Ara