Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Küçük Arabaların Küçük Sınıfı : Keicar

Japonya’da dar sokaklarda, şehirli kullanımda özellikle ikinci araç olarak çok tercih edilen bir araçsınıfı olan Kei, özellikle asıl arabasını trafikte yormak istemeyen, boya ve kaportasının dar parkyerleri ve sokaklarda hasar almasının önüne geçmek isteyenlerin ilk adresi oluyor.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-08-26 09:12:07

Küçük Arabaların Küçük Sınıfı : Keicar

Vergi avantajları, düşük parça maliyetleri ve park kolaylıklarıyla çok tercih edilen araçlar Asya ülkeleri dışında ise pek kullanım göremiyorlar. Maksimum 660cc motora sahip ve 3.5 metreden uzun olmayan araçlar genellikle minivan formunda üretiliyor ve boyutlarına göre geniş bagaj hacmi sunuyorlar. Japonya'nın genel vizyonuna uygun araçların alım satımı da ekspertiz gerektirmeden çok hızlı bir şekilde gerçekleştirilebiliyor.

Ucuz fiyatları ve dayanıklı basit yapıları sayesinde hem alıcı hem satıcı için yüksek faydalar sağlayabiliyorlar. Vergi kolaylığı, parça ucuzluğu ve asıl aracı evden çıkarmamayı sağlamasıyla çok tercih edilen Kei araçların kendileri değilse de görselleri diğer kıtalarda çok ilgi görüyor. Otobanda kullanıma uygun olmayan araçlarda, güvenlik ekipmanları yine de mevcut ancak yüksek hızlara ulaşamıyor olmaları sebebiyle kısıtlı tutuluyor.

Özellikle işe gidiş gelişte park yeri arama ve park etme stresini sıfıra indirgeyen araçlar kişisel ulaşımın da gelecek vizyonunu şekillendiriyor.

Teknolojik olarak tam boyut araçlardan farklı olmayan Kei araçlarda turbolar, dört çeker sistemleri gibi çoğu daha üst segment araçta dahi bulunmayan özellikler bulunabiliyor. Her ne kadar elektrik motorlarının yaygınlaşmasıyla Avrupa'lı üreticiler de bu pazara giriş yapmış olsa da Uzakdoğulu üreticiler hala lider pozisyonda.

Yıllardır bu araçları üreten üreticiler yaratıcılıklarını konuşturmak konusunda çekinmiyor ve gerekirse daha büyük araçlarının DNAlarını bu mikro araçlara yansıtarak gelecek vizyonlarını da sergileyebiliyorlar.

Tam adı keijidousha olan keicar sınıfı, gelecekte kalabalıklaşacağı düşünülen Avrupa şehirlerinde de çok tercih edileceğe benziyor.

Haber Ara