Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Küba Komünist Partisi'nden seçkinler için 'ayrımcı' karar!

Küba’da 24 Şubat'ta yayımlanan Olağan Resmi Gazete kararındaki ‘ayrıcalıklı karar’ dikkati çekti. Kararda Küba’nın Komünist Partisi, seçkinlerin başkent Havana’da kendileri için askerileştirilmiş güvenli alanlar kurmasına izin veriyor.

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-03-12 09:06:43

Küba Komünist Partisi'nden seçkinler için 'ayrımcı' karar!

Küba'da 24 Şubat'ta yayımlanan Olağan Resmi Gazete kararındaki ‘ayrıcalıklı karar' dikkati çekti. Kararda Küba'nın Komünist Partisi, seçkinlerin başkent Havana'da kendileri için askerileştirilmiş güvenli alanlar kurmasına izin veriyor. Kararda ayrıca, vatandaşların bakanlık karargâhı önünde herhangi bir protesto yapmasını da yasaklayacak.

Bugün dünyada sadece Marksist-Leninist ideolojiye bağlı 4 sosyalist ülkeden biri olan Küba'da, Fidel Castro'nun ölümünden sonra yaşanan gelişmeler dikkat çekiyor.

Küba'nın Liderliği, başkent Havana'da halkın tepkisini çekecek Komünist Partisi seçkinleri için 'Güvenlik Koridorları' oluşturma kararı aldı.

Bakanlar Konseyi'nin 8999/2021 tarihli Anlaşması, vatandaşların bakanlık karargâhı önünde herhangi bir protesto yapmasını da yasaklayacak.

24 Şubat'ta 20 sayılı Olağan Resmi Gazete, “Havana'da Güvenlik ve İç Düzen için İlgi Alanlarının ve Yollarının” yeni ve kapsamlı bir genişlemesini düzenleyen Bakanlar Konseyi'nin 8999/2021 sayılı Anlaşmasını yayınladı. Kısacası anlaşma, Küba'nın güçlü Komünist elitinin genellikle yaşadığı, çalıştığı ve dolaştığı bölgede acımasız güvenliği garanti ediyor. Belge ayrıca bakanlıklar veya devlet kurumları önünde her türlü protestoyu iptal etmek için yasal bir gerekçe oluşturuyor.

Belge metininde, İçişleri Bakanlığı (MININT) tarafından mutlak bir şekilde kontrol edilen bir tür "özel" veya "güvenli" bölge haline gelecek olan, başkentte birkaç bölgeden ve bazı belirli yollardan bahsediyor.

Bu alanlar şunlardır: Siboney-Atabey, Cubanacán, La Coronela, Plaza, Vedado, Príncipe, Colón-Nuevo Vedado, Ceiba-Kholy, Vedado-Malecón, Sevillano, Tallapiedra ve Marianao, La Lisa ve Boyeros belediyelerindeki çok özel yollar.

Ülkenin siyasi ve askeri elitinin evleri Siboney-Atabey, Kholy ve Nuevo Vedado gibi semtlerde bulunuyor. Modelin iyi hesaplanıp hesaplanmadığına dair herhangi bir şüphe varsa, 8999/2021 tarihli Anlaşmanın Marianao ve Lisa gibi belediyelerdeki belirli yolları içermesi, rejimin amacının aslında liderleri ve akrabalarını herhangi bir halk protestosundan korumak olduğunu doğrulamakta.

Bu Anlaşmada kapsanan diğer yollar, Hükümet için turizmle ilgili belirgin çıkarları ile öne çıkmakta. Bunlardan biri, Hükümetin bölgeyi lüks otellerle doldurmak için bir dizi inşaat projesi üstlendiği Vedado kıyı şeridi. Küba yönetimi, bir kalem darbesiyle başkentte her türlü yurttaş gösterisini yasaklayarak kendini korumak için harekete geçti.

10 Ağustos 2019'da, Havana Street Network'ün yaklaşık 200 kullanıcısı, kablosuz ağın bakımını talep etmek için Haberleşme Bakanlığı önünde Devlet Güvenliğini hazırlıksız yakalayarak kendiliğinden toplandı. Aynı yerde ikinci bir protesto planlandı, ancak polis bunu önlemek için etkili bir şekilde hareket etti.

27 Kasım 2020'de bir grup sanatçı ve aydın, San Isidro Hareketi'nin merkezinde kalan aktivistlerin maruz kaldığı şiddetli tahliyeyi protesto etmek için Kültür Bakanlığı'nın önünde durdu. Birkaç saat içinde, küçük gösteri, çoğu Küba kültürünün temsilcileri olan yüzlerce kişinin desteğiyle bir gösteriye dönüştü. Biber gazı kullanılması, bazı internet hizmetlerinin kasıtlı olarak kesilmesi ve daha sonra bu etkinliği düzenleyenlerin maruz kaldığı baskı, 27 Ocak 2021'de aynı yerde başka bir protestoyu engellemedi .

Anlaşma, neden bir gecede bu kadar çok yerin güvenlik ve iç düzen açısından özel ilgi alanı haline geldiğine dair herhangi bir açıklama sunmamaktadır. Resmi medya karar konusunda sessiz kaldı ve kendilerini metnin tamamını yeniden üretmekle sınırladı. Bazı bağımsız Küba medyası dışında, hikaye görece gözden kaçtı.

Rejimin siyasi Komünist seçkinleri ise, son zamanlarda özel refah ve güvenlikleri için çok kesin ve kısıtlayıcı yasalarla bir şehir içinde bir tür şehir oluşturdu.

Resmi Gazete'de yayımlanan ayrımcı karara karşı önümüzdeki günlerde halkın tepkisinin artacağından endişe ediliyor.

Kaynak: diariodecuba

 

Haber Ara