Dolar

32,2500

Euro

34,6783

Altın

2.392,96

Bist

10.336,50

Kral Selman ve Oğlu arasında büyük kriz yaşanıyor!

Kaşıkçı cinayeti, atamalar, Yemen savaşı, ABD ve İsrail’le olan yakınlaşmadan rahatsızlık duyan Kral Selman ile oğlu Veliaht Prens Selman arasında ‘büyük kriz’ yaşandığı bildirildi. İngiliz The Guardian’ın haberine göre, Kendisine karşı gerçekleştirilen son hamlelerden rahatsız olan Kral Selman’ın, Veliaht Prens’e karşı ‘tecrit’ politikası uygulamaya başladığı öğrenildi. Prensin, Kabe’nin üzerine çıkıp yürümesi de büyük tepki topladığı bildirildi.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-03-06 11:00:47

Kral Selman ve Oğlu arasında büyük kriz yaşanıyor!

İngiliz The Guardian gazetesi, Suudi Arabistan Kralı Selman Bin Abdüllaziz ile varisi veliaht Prens Muhammed Bin Selman arasında 'büyük bir krizin yaşandığını' önü sürdü. Gazete, Veliaht Prens Selman'ın kendisine yönelik 'son hamleler'den çok rahatsız olduğunu ve de kızdığını yazdı. Kralın'ın, Veliaht Prens Muhammed'i 'tecrit etmek' için harekete geçtiğini de yazdı.

Krizin giderek büyüdüğünü dile getiren gazete, Kral Selman bin Abdülaziz El Suud ile Veliaht Prens Muhammed Bin Selman'ın, Yemen'deki savaş da dahil olmak üzere son haftalarda bazı önemli 'politik' meseleler üzerinde anlaşamadıklarını öne sürdü.

Gazete yaşanan krizin, CIA'NIN İstanbu'lda işlenen Cemal Kaşıkçı cinayetinden Veliaht Prens Muhammed Selman'ı sorumlu tutmasını, açıklamasından sonra büyüdüğünü dikkat çekti.

Kral Selman ve oğlu Veliaht Selman arasında yaşanan büyük gerilimin, 83 yaşındaki Kral Selman'ın Arap ve AB zirvesine katılmak için gittiği Mısır'da da gözlendiğini yazan gazete; danışmanlarının, Kral Selman'ı uyararak, ‘potansiyel risk altında bulunduğunu' söylediklerini de aktardı. Bu gelişmelerden sonra krizin, geçen Şubat ayının sonlarında çarpıcı bir şekilde arttığı öne sürüldü. Yaşanan bu gelişmelerden sonra Kral Selman'ın, Veliaht Prens Muhammed'e karşı ‘tecrit' politikası uygulamaya başladığı öne sürüldü.

KRAL SELMAN, UÇUŞ EKİBİNİ
DEĞİŞTİRİP, KENDİNE SADIK
GÜVENLİK EKİBİYLE MISIR'A UÇTU

Gazete, Kral Selman'ın kendisine karşı düzenlenebilecek muhtemel bir saldırı ve tehdit endişesiyle İçişleri Bakanlığı'ndan, kendisine sadık 30'dan fazla yeni bir güvenlik ekibiyle, Veliaht Prenses Selman yanlısı mevcut ekibi değiştirip Mısar'a uçtuğunu yazdı.
Uçağın güvenliğinden sorumlu bir kaynak da, olayı doğrulayarak, yapılan değişikliğin, bazı uçak personelinin Veliaht Prenses Muhammed Bin Selman'a sadık olabileceği yönündeki endişeden kaynaklandığını açıkladı.
Kralın danışmanları ayrıca, Mısır'dayken kendisini koruyan Mısır güvenlik personelini de görevden aldığı öğrenildi.

Bu arada Kral Selman'ın Mısır'daki Arap-AB Zirvesinin bitiminden sonra ülkesine dönüşte havaalanı protokolünde, Prenses Selman'ın bulunmaması da gözlerden kaçmadı.

Baba-oğul ilişkisindeki sürtüşmenin, Kral Selman'ın evinde ağırlamak için verilen davette de gözlendiği; davetliler arasında Prens Muhammed Selman'ın bulunmaması dikkati çekti.

Kral'a yakın bir kaynak ise,  Kral Selman'ın özellikle, Veliaht Prensi yemek davetine çağırmadığını ileri sürerek; Kral Selman'ın, Veliaht Prens Muhammed'in son aylarda kendisine danışmadan aldığı kararlardan çok rahatsız olduğunu dile getirdi. Bu kararlar arasında ABD'ye ilk defa bir kadın büyükelçinin atanması, Savunma Bakanlığı'na kardeşi Halid'i getirmesi, Yemen savaşı, ABD ve İsrail yakınlaşması ve Kaşıkçı cinayeti gibi konular başta geliyor.

PRENS SELMAN'IN TEPKİ TOPLAYAN
İKİ BÜYÜK ATAMA KARARI

Mısır gezisi sırasında, alışılageldiği gibi, “kral yardımcısı” olarak adlandırılan Veliaht Prenses Selman, Kral uzaktayken (Mısır'dayken)  iki büyük atama değişikliğini imzaladı.
ABD'ye ilk kadın büyükelçi olan Prenses Rima bint Bender bin Sultan bin Abdülaziz Al Suud'ı atadı. 
Kardeşi Halid Bin Salman'ı da, Savunma Bakanlığı'na atadı.
Bu iki atama, Veliaht Prensi Selman'ın ‘iktidardaki gücünü güçlendirmesi' olarak yorumlanmıştı.
Kral'a yakın bir kaynak ise; Veliaht Prens Muhammed Bin Selman'ın, kardeşi Prens Halid Bin Selman'ı daha kıdemli bir role yükseltmek için erken bir hamleyle Savunma Bakanlığı'na getirmesi Kral Selman'ı çok kızdırdığını, atamaların Kral'ın bilgisi olmadan yapıldığını ileri sürdü.

'KAŞIKCI CİNAYETİ', KRALLIĞA
BÜYÜK ZARAR VERDİ

Kral Selman, Cemal Kaşıkçı cinayetinden dolayı krallığa verilen zararın bir kısmını onarmaya çalışıyor.
Kralın destekçileri ise, Veliaht Prens Muhammed Bin Selman'ın daha fazla güç almasını engellemek için, Kral Selman'ı harekete geçirmeye çalışıyorlar.

VELİAHT PRENS SELMANIN, KABE'NİN
TEPESİNE YÜRÜMESİ DİN ALİMLERİNİ ÇOK KIZDIRDI

Bu arada Veliaht Prens Muhammed'in, geçen ay Mekke'de, İslâm'ın en kutsal bölgesi olan Kabe'nin tepesine çıkıp, yürümesi din alimlerini çok kızdırdı. Yapılanın doğru olmadığını savunan din alimlerinin, Kral'ı uyardığı öğrenildi. Veliaht Prenses'in, Kabe'in tepesinde yürümesine tepki gösteren çok sayıda kişinin de Kral'a şikâyette bulunduğu ortaya çıktı.

Suudi Kralı, Veliaht Prens Selman'a Yemen'deki savaş esirlerinin ele alınması, Sudan ve Cezayir'deki protestolara verilen tepki de dahil olmak üzere önemli dış politika meselelerinde kaygı duyduğunu belirtti.

KRAL, VELİAHT PRENS'İN AKSİNE
PROTESTOLARIN ‘GÜÇLE' BASTIRILMASINA KARŞI

Kral'ın, protestoları bastırmak için Prens Muhammed'in 'güç politikası' uygulaması yaklaşımı ile aynı fikirde olmadığını söylüyor.

Kral bir reformcu olmasa da, Suudi basınındaki Cezayir'deki protestoların daha kapsamlı şekilde desteklendiği söyleniyor.

Brookings İstihbarat Projesi'nin direktörü ve CIA'in 30 yıllık emektarı Bruce Riedel ise, “Kraliyet Sarayı'nda ustaca, ama önemli bir şeyin işareti var” dedi. Şimdi gözler Kraliyet Saray'ında yaşanılacak gelişmelere çevrildi.

Haber Ara