Dolar

32,5578

Euro

35,0106

Altın

2.438,00

Bist

9.766,13

Kovid-19 geçirdim aşı yaptırmalı mıyım?

Koronavirüs hastalığını atlatan kişiler, aşıların gelmesi ardından 'hastalığı atlatanlar koronavirüs aşısı olacak mı?' sorusunu merak ediyor. Peki ama koronavirüs geçirenler, aşı olmak zorunda mı? Kimler aşı olmak zorunda? İşte detaylar...

4 Yıl Önce Güncellendi

2021-01-15 13:51:27

Kovid-19 geçirdim aşı yaptırmalı mıyım?

COVID-19'u geçirenlerde koruyuculuk bir müddet daha devam etmektedir. Bu koruyuculuk düzeyi kişiyi bir süre daha COVID-19'a karşı koruyacağından hastalığı geçirmiş kişiler aşı uygulanacak gruplarda değildir.

İnaktif Kovid-19 aşısı emziren annelere uygulanır mı?

Ülkemizde süreç içerisinde birden fazla COVID-19 aşı türü uygulanabilecek olmakla birlikte ilk olarak inaktif COVID-19 aşısı uygulanmasına karar verilmiştir.

İnaktif COVID-19 aşısı, COVID-19'a neden olan Yeni Koronavirüs'ün (SARS-CoV-2) kimyasal ve fiziksel uygulamalardan geçirilerek hastalık yapıcı özelliğinin ortadan kaldırılmasıyla elde edilen, vücutta bağışıklık yanıtı oluşturabilen cansız virüs aşısıdır. Emzirme döneminde inaktif COVID-19 aşısının uygulanmasına ilişkin veri bulunmamaktadır. COVID-19'u ağır geçirme riski yüksek olan emziren kadınlara kendi istekleri halinde aşı uygulanabilir.

Aşı zorunku mu? Kimler aşı yaptıracak?

Türkiye'de çocukluk aşıları dâhil, aşı uygulaması zorunlu değildir. Bununla birlikte aşı, hastalıklardan korunmak için en etkili yöntemlerden biridir. Aşı sayesinde yeryüzünden silinmiş pek çok hastalık mevcuttur. Bu nedenle T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından aşıyla ilgili toplumu bilinçlendirme çalışmaları yürütülmektedir. Aşı olmak, kişinin topluma karşı sorumluluğudur.

Haber Ara