Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Koronavirüs, sarımsak ve zencefili de vurdu

Çin'in Wuhan eyaletinde ilk kez ortaya çıkan ve hızla dünyaya yayılan koronavirüs salgınından sarımcak ve zencefil de etkilendi. Çin bu iki ürünün dünyadaki en büyük ihracatçısı.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-02-27 15:25:42

Koronavirüs, sarımsak ve zencefili de vurdu

Çin'in Wuhan eyaletinde ilk kez ortaya çıkan ve hızla dünyaya yayılan koronavirüs salgını, küresel ekonomiyi açıkça etkiledi.

Borsalar çöktü, seyahatler iptal edildi, eczaneler boş ve ürün fiyatları yükseliyor.

Sarımsak ve zencefil, koronavirüs salgını nedeniyle dramatik olarak artması beklenen ürünler arasında.

Çin, bu ürünlerin dünya çapında en büyük ihracatçısı ve sarımsak dolaşımdaki yüzde 80'ini oluşturuyor.

Avrupa ülkesi Hollanda, zencefilin yüzde 75'ini ve sarımsakın yüzde 66'sını Çin'den karşılıyor.

Koronovirüs yüzünden sarımsak ve zencefil dolu Çin depolarının haftalarla kapalı tutulması yüzünden, bu ürünlerin kullanımında zorluk çekilecek.

Hollandalı ithalatçı Danny Deen, "Ocak ayının sonundan beri Çin'den hiçbir şey almadık. Ve depolarının ne zaman tekrar açılacağı henüz belli değil. İç piyasanın ihtiyacını karşılamaktan zorluk çekiyoruz" dedi.

Deen'e göre, Çin'deki koronavirüs yüzünden İspanya'dan gelen sarımsak fiyatı yaklaşık yüzde 25, kilo başına 2,20 avrodan birkaç hafta içinde 2,80 avroya yükseldi.

Deen ve diğer ithalatçılar, stoklarını yenilemek için İspanya, Şili veya Mısır'a yöneldiler.

Çin'in koronavirüs yüzünden piyasaya zencefil sürmemesi üzerine, piyasalarda zencefil sıkıntısı yaşanırken, fiyatlarda da anormal yükselişler kaydedildi.

30 Ocak'ta 13 kiloluk zencefil kutusu 22 avroya satılırken, şimdi de 41 avroya yükseldi.

Zencefil ithalatçısı Paul Yin ise şunları söyledi: “Avrupa pazarında büyük bir sıkıntı var. Çin'de kendi zencefil fabrikamız var; ancak virüs bizi Çin Yeni Yılı'ndan beri kapalı kalmaya zorladı. Stoklarımız şimdi sınırlı. Ürün ithal etmekte zorluk çekiyoruz. Böyle giderse zencefil fiyatları altın değerinde olacak."

Haber Ara