Dolar

32,5641

Euro

34,7152

Altın

2.488,58

Bist

9.524,59

Koronavirüs ne zaman bitecek? Koronavirüs salgını için tarih verildi

Tüm dünyada hızla yayılan koronavirüs ne zaman bitecek? Koronavirüs salgını dünyaya hem ekonomik hem de sosyal alanda büyük darbe vurdu. Koronavirüs nedeniyle milyonluk kentler karantinaya alındı. Peki koronavirüs salgını ne zaman bitecek? SARS'ı bilen Çinli uzmandan koronavirs için tarih verdi. Çinli bilim adamı koronavirs salgını için Haziran ayını işaret etti. Sıcak hava koronavirüsü öldürür mü? İşte koronavirüse dair tüm detaylar...

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-03-12 13:17:08

Koronavirüs ne zaman bitecek? Koronavirüs salgını için tarih verildi

Tüm dünyada hızla yayılan koronavirüs ne zaman bitecek? Koronavirüs salgını dünyaya hem ekonomik hem de sosyal alanda büyük darbe vurdu. Koronavirüs nedeniyle milyonluk kentler karantinaya alındı. Peki Koronavirüs salgını ne zaman bitecek? SARS'ı bilen Çinli uzmandan koronavirs için tarih verdi. Çinli bilim adamı koronavirs salgını için Haziran ayını işaret etti. Sıcak hava koronavirüsü öldürür mü? İşte koronavirüse dair tüm detaylar...

SARS'ı şefeden 83 yaşındaki Çinli salgın uzmanı Zhong Nanshan, pandemi ilan edilen corona virüs salgının Haziran ayı itibariyle ortadan kalkacağını umduğunu bildirdi. Nanshan, hastaların tedaviden sonra yeniden corona virüse yakalnma risklerinin düşük olduğunu sözlerine ekledi.

Sıcak hava koronavirüsü öldürür mü?

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, Avustralya'da şu an yaz olmasına rağmen iki vakanın ortaya çıkmasının umutları azaltırken, bulaşmaların salgın halinde yayılmamasının ise umut vaat ettiğini söylüyor.

Diğer yandan Corona Virüsünün, zarflı virüs denen bir yapıya sahip olması nedeniyle dış ortamda uzun süre yaşama şansı olduğu belirtildi. Uzmanlar, virüslerin canlı kalmalarının ortam ısısı, güneş ışığı varlığı, ortamdaki nem oranı gibi birçok etken ile belirlendiğine dikkat çekti.

Yeni tip corona virüs hakkında bilgiler sınırlı olsa da uzmanların çoğu haziran ayında vakaların durmaya yakın hale geleceğini belirtti.

Coronavirüs nedir?

2019 yılının Aralık ayında, Çin'de birdenbire sebebi açıklanamayan zatürre olguları ortaya çıkmaya başladı. Yapılan araştırmalar, bu zatürre vakalarının daha önceden tanımlanmamış yeni bir tip coronavirüs (coronavirus) olduğunu ortaya çıkardı. Virüsün bu formuna, 2019 yılında ortaya çıktığı için, Coronavirus 2019 yani COVID-19 denildi. Coronavirüs aslında, hayvanlarda bolca rastlanan bir virüstür. Son zamanlarda hastalığa neden olan virüsün kaynağının, ise Çin'in Wuhan kentinde bulunan Huanan deniz ürünleri pazarı olduğu düşünülmektedir. Önce hayvandan insana bulaşan virüsün insandan insana da yayılabildiği zamanla anlaşılmıştır.

Gündeme son salgın ile birlikte gelse de esasında coronavirüsler, farklı tipleri olan geniş bir virüs gurubudur. Genetik materyal olarak RNA taşır, hatta RNA taşıyan virüsler arasında en büyük genoma sahip olan virüs gurubudur. Coronavirüs, zarflı bir virüstür ve zarfının etrafından dışarıya doğru diken (spike) şeklinde çıkıntılara sahiptir. Bu yapı, ona elektron mikroskobu altında bakıldığında kraliyet tacı şeklinde bir görüntü verir. Bu nedenle de, virüse Latince kraliyet tacı anlamına gelen Corona ismi verilmiştir.

Coronavirüslerin farklı tipleri, farklı rahatsızlıklara neden olur. Örneğin bazı coronavirüsler, sindirim sistemi (gastrointestinal) rahatsızlıklarına neden olurken, bazıları ise solunum sistemi ile ilgili şikayetleri beraberinde getirir. Solunum rahatsızlıklarına neden olan coronavirüsler de kendi aralarında farklılık gösterir. Bazı enfeksiyonlarda sadece nezle kadar hafif semptomlar gözlenirken, bazı kişilerde zatürreye varan sonuçlar ortaya çıkar. Bununla beraber, coronavirüsler, tarihteki üç örneği dışında genelde hafif semptomlar gösterir. Örneklerden ilki yine Çin'de 2003 senesinde gözlenen İngilizce 'Severe Acute Respiratory Syndrome - Ciddi Akut Solunum Sendromu' kelimelerinin kısaltması olan SARS coronavirüsüdür. 2012 senesinde ise, bu sefer Suudi Arabistan'da 'Middle East Respiratory Syndrome - Orta Doğu Solunum Sendromu' olarak adlandırılan MERS coronavirüsü ortaya çıkmıştır. Son olarak da, şu anda dünya üzerinde hızla yayılmakta olan 2019 n-CoV (2019 Novel Coronavirus, 2019 Yeni Coronavirüsü) ortaya çıkmıştır. Bütün bu örneklenen coronavirüsleri ciddi semptomlara yol açar, hatta ölümle sonuçlanabilir.

Coronavirüslerin hayvandan insana aktarılması da - ilk defa gözlenmemiştir. SARS hastalığının, Asya'da yaşayan bir kedi türü olan Misk (Civet) kedisinden insana bulaştığı düşünülmektedir. MERS ise Orta Doğu'da çok yaygın ve insanlarla yakın temas halinde bulunan, deveden insanlara yayılmıştır. 2019 coronavirüsünün ise hayvan pazarından alınan yarasaların ya da pangolin isimli egzotik bir hayvanın tüketilmesiyle insanlara bulaştığına dair yaygın bir kanı mevcuttur. Bununla birlikte, bu bilgi Dünya Sağlık Örgütü tarafından henüz doğrulanmamıştır.

Koronavirüs belirtileri neler?

İştahsızlık ve kilo kaybı
Ateş
Halsizlik ve durgunluk
Karın bölgesinin şişmesi
Görme sorunları, gözün sulanması ve gözde renk değişimi
Solunum sorunları ve nezle
Denge sorunları
Genel psikolojik durumda değişme, mutsuz ifade

Haber Ara