Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Koronavirüs araştırması: Halkın yüzde 12'si hiçbir önlem almadı, metropollerin dışındakiler hissetmedi

Sözcü gazetesi yazarı Saygı Öztürk, MAK Danışmanlık şirketinin koronavirüs ile ilgili yaptığı araştırmasını köşesine taşıdı.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-03-17 13:54:47

Koronavirüs araştırması: Halkın yüzde 12'si hiçbir önlem almadı, metropollerin dışındakiler hissetmedi

Sözcü gazetesi yazarı Saygı Öztürk'ün aktardığına göre araştırma sonucunda Türkiye'nin yüzde 75'i koronavirüs konusunda alınan önlemleri başarılı bulurken yüzde 12 hiçbir önlem almadığını belirtti.

Sözcü yazarı 5 bin 700 kişi ile telefondan yapılan araştırmayı şu ifadelerle kaleme aldı:

Koronavirüsten sonra 100 kişiden 68'i ekstra hijyen malzemesi aldı. Dezenfektan ve kolonya yanında klasik temizlik ürünlerine yoğun bir ilgi oldu. Uzman önerileri ağırlıklı el temizliği üzerinde yoğunlaşınca sabun ve türevlerine ilgi arttı. 100 kişiden 27'si ise ekstra hijyen malzemesi almadı.

METROPOLLERDE OTURANLAR STOK YAPTI, TAŞRADA GÖRÜLMEDİ

Fazladan gıda malzemesi stoku yapılmasında sosyal medya etkili oldu. 100 kişiden 46'sı stok yaptı. Gıda stokunun daha çok büyük şehirlerin metropol bölgeleri olduğu, taşrada oturanların ya da Anadolu'nun orta ve küçük ölçekli şehir, mahalle ve köylerinde yaşayanların stok yapmadıkları anlaşıldı.

"HAYATIMIZI KISMEN ETKİLEDİ"

Koronavirüsün gündeme gelmesinin hayatını nasıl etkilediği sorusuna 100 kişiden 54'ü “Hayatımı kısmen etkiledi” karşılığını verdi. Bu durum, toplumsal duyarlılığı ortaya koydu. Yüzde 16'lık bir kesim ise bu süreçten iş ve kişisel yaşantısı doğrudan etkilenen kesime işaret etti.

METROPOL DIŞINDAKİLER ETKİLENMEDİ

Hayatıma hiç etkisi olmadı” diyenler ise çoğunlukla gelişen süreci yeterince hissedemeyen, metropollerin dışındaki stabil işi olan kimseleri ifade ettiği değerlendirildi.

HALKIN YÜZDE 12'Sİ ÖNLEM ALMADI

Koronavirüse karşı hangi önlemlerin alındığı soruldu. 100 kişiden 58'i temizliğe dikkat ettiğini, 12 kişi kalabalıktan uzak durduğunu, 16 kişi maske taktığını, 14 kişi beslenmesine dikkat ettiğini, 12 kişi herhangi bir önlem almadığını belirtti. “Hiç tedbir almıyorum” diyen kesimin daha çok kırsalda yaşayan vatandaşlar olduğu belirtildi.

Sözcü yazarı araştırmanın 15 Mart itibarıyla geçerli olduğunu, halkın bir adımın geç veya yanlış atılması durumunda fikirlerini değiştirebileceğini vurguladı.

Haber Ara