Dolar

32,4516

Euro

34,7543

Altın

2.435,48

Bist

9.915,62

Kleptomani (Çalma-Aşırma) hastalığı

Çalma-Aşırma hastalığı olarak billinenKelptomani bir dürtü kontrol bozukluğudur. Birine ait olan malı haber vermeden, gizlice alınmasına hırsızlık diyoruz.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-11-20 08:50:52

Kleptomani (Çalma-Aşırma) hastalığı

KübraAncak Kleptomani bundan biraz farklı bir durumdur. Kişi ihtiyacı olmadığı halde, ihtiyacı dışında olan bir şeyi hatta cebinde onu alacak parası olduğu halde o dürtülerini kontrol edemeyerek bir şeyi izinsiz ya da parasız alması, çalması, aşırmasına kleptomani diyoruz. Kleptomani yaşayan kişilere de kleptoman diyoruz.

Kleptomanların ortak düşünceleri;

Kendilerini hırsız olarak tanımlamazlar, düşünmezler. Neden yaptığımı bilmiyorum, kendimi kontrol edemiyorum derler. Kleptomanlar çalmadan önce bir gerginlik hissi, çaldıktan sonra ise bir rahatlama hissederler. Yaptıklarının bir suç olduğunu bilseler de, çaldıktan sonra vicdan azabı duysalar, pişmanlık yaşasalar da kendilerini engelleyemez ve bu dürtülerini gideremezler. Çalmak için plan yapmazlar, tamamen anlık ve dürtüsel olarak çalma ihtiyacı hissederler. Bir süre sonra bu durum bir kısır döngü haline gelir ve çaldıkları zaman yaşadıkları rahatlama nedeniyle sürekli devam eden bir durum haline gelir. Genellikle çaldıkları şeyleri kendileri kullanmaz, çaldıkları şeyleri çöpe atabilir, geri iade edebilir bazen de hediye edebilirler. Ama asla kendileri kullanmazlar.

Kleptomani hastalarının çoğu bu durumdan utanç duydukları için genellikle yakınlarından bile saklarlar, psikiyatrik destek almaktan kaçarlar. Ancak bu durum bazen hem hasta için hem de yakınları için ciddi sonuçlar doğurabilir.

Kleptomani hastalığının nedeni tam olarak bilinmese de genel kanı, beynin sinir hücreleri arasındaki iletişimi sağlayan hormonal bozuklukların sebep olabileceği düşünülmektedir.

Seratonin hormonuna bağlı duygu durum bozuklukları, dürtü kontrol bozukluklarına neden olabilir. Dürtü kontrol bozukluğu yaşayan kişilerde seratonin hormonunun düşüklüğü tespit edilmiştir.

Dopamin, ödül ve tatmin hissi yaratan hormondur. Kleptomanlar çalma eylemini yaptıklarında haz duyarlar. Bu nedenle aynı hazzı tekrar tekrar yaşamak için çalarlar.

Dürtüler aynı zamanda beynin opioid sistemi tarafından kontrol edilir. Bu sistemdeki bozukluklar da çalma dürtüsüne karşı koyamamalarına neden olabilir.

Kleptomani Teşhisi ve Tedavisi

Kleptomani diğer psikolojik hastalıklara göre çok nadir görülmektedir. Kişilerin bu durumu saklaması ve gizlemesi nedeniyle de ömür boyu yaşadıkları bir hastalık olabiliyor. Ancak kleptomani genellikle diğer psikiyatrik hastalıklarla eşlik eder şekilde görülebiliyor ve teşhisi eşlik eden hastalıklarla birlikte olabiliyor.

Kleptomani Bilişsel Davranışçı Terapilerle tedavi edilebiliyor. Kleptomaniye depresyon, takıntılar, opsesifkompülsif bozukluk, alkol ya da madde bağımlılığı, cinsel işlev bozuklukları, yeme bozuklukları, disosiyatif bozukluklar gibi eşlik edenbaşka bir hastalık da teşhis edilmiş ise terapilerle birlikte ilaç desteği de alınmalıdır.

Haber Ara