Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

KKTC'de savaşta bile 'vicdani ret' olabilir yasası gündemde

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) hükümetinin hazırladığı vicdani ret yasa tasarısı, Cumhuriyet Meclisi'ne geldi. Tasarı, tartışmalara yol açtı.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-01-11 17:35:45

KKTC'de savaşta bile 'vicdani ret' olabilir yasası gündemde

"Yavru Vatan" Kıbrıs'ta asker ve yargının da karşı olduğu 'vicdani ret' yasa tasarısı, Cumhuriyet Meclisi'ne geldi. Hükümetin hazırladığı tasarının detayları da ortaya çıktı. Buna göre, savaş halinde dahi vicdani ret hakkı kullanılabilecek.

1974 Barış Harekatıile Ada'ya barış getiren Türkiye'nin yıllardır koruduğu ve "Yavru Vatan" olarak bildiği Kıbrıs'ta yaşanan gelişmeler kafalarda soru işaretleri oluşturuyor. Rum tarafı ile masada yaşananlar, verilen tavizler derken; son hazırlanan yasa tasarısı gündemi sarstı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) hükümeti, askerlik ile ilgili hazırladığı tasarıyı Meclsi'e sundu. Cumhuriyet Meclisi'ne sunulan 'vicdani ret yasa tasarısı'na göre, savaş halinde dahi vicdani ret hakkı kullanılabilecek. Yasa tasarısında, "Savaş ve benzeri hiçbir olağanüstü hal gerekçesi ile, vicdani ret hakkının kullanımı sınırlandırılamaz ve engellenemez" şeklinde ibarenin yer aldığı öğrenildi.

Tasarıya göre mevcut askerler de vicdani ret hakkından yararlanacak. Bu da yasa tasarısında şu ifadelerle yer aldı: "Vicdani ret hakkından muvazzaflık hizmetini sürdürmekte olan er, erbaş, yedek subay, astsubay ve yedekler de yararlanabilecek". Meclis'e gönderilen yasa tasarısına göre; 'vicdani ret hakkını, askerlik çağına gelmiş olup kendisini vicdani retçi olarak tanımlayan, ahlaki, vicdani, siyasi, dini gerekçelerle, yurt ödevini silahlı kuvvetlerde asker olarak yerine getirmek istemeyenler' elde edecek.

6 KİŞİLİK KURUL OLACAK

Tarasıya göre vicdani ret için bir kurul oluşturulacak. Bu kurulda 6 temsilci görev alacak. Bunlar; Başsavcılığı Temsilen bir Savcı, Silahlı kuvvetler temsilcisi, Yüksek Öğretim ve Akreditasyon Kurulunu temsilen Anayasa hukukçusu, Eğitim İşleri ile görevli Bakanlığın temsilcisi ve bir sosyolog öğretim görevlisi olacak.

ASKER VE YARGI DA KARŞI

KKTC'de Başsavcılık ile askeri makamların vicdani ret konusunda olumsuz görüş vermesine rağmen, Cumhuriyetçi Türk Partisi, Halkın Partisi, Demokrat Parti ve Toplumcu Demokrasi Partisi hükümeti yasa tasarısını Meclis'e sunmuştu. KKTC Meclis Başkanı Teberrüken Uluçay yasa tasarısının bir ay içerisinde Meclis'ten geçeceğini açıklamıştı.

TASARIYA AĞIR ELEŞTİRİ: NE YAPMAK İSTEDİĞİNİZ ANLAŞILMIYOR

Yeniden Doğuş Partisi Genel Başkanı Erhan Arıklı, yasa tasarısını eleştirdi. Arıklı, Rumlar'ın silahlanmaya devam ettiği bir dönemde 'vicdani ret' konusunun gündeme getirildiğini belirterek, "Ne yapmak istediğinizi anlamaya çalışıyorum. Ama anlaşılmıyor. Biz 'Güvenlik Kuvvetlerini fes ediyoruz. Askerliğe karşıyız' diyerek askerliği kaldırırsanız anlarım. Ama bu yasa tasarısı GKK'yı imha edecek bir yasa. Mehmetçik bizim sınırlarımızı korusun deniyor. Ne demek bu. Mehmetçik gelsin askerlik yapsın. Bu doğru değil" dedi.

BAŞBAKAN ERHÜRMAN: ENDİŞELERİ BİLİYORUM

Başbakan Tufan Erhürman da, eleştirilere cevap verdi. Erhürman, "Başka işiniz yok mu?" sorusunu çok defa duyduğunu belirterek, "Buna çok şaşırıyorum" dedi. 'Vicdani ret'in hükümetin tüm üyelerinin desteği ile Meclis'e geldiğini belirten Erhürman, "Endişeleri biliyorum. Vicdani ret yasası her isteyenin kullanacağı bir yasa olmayacak" dedi.

Haber Ara