Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Kızılay Başkanı: İdlib diken üstünde

Al Jazeera'den Ece Göksedef'e açıklamalarda bulunan Kızılay Başkanı Kerem Kınık: ateşkes kapsamı dışındaki grupların rejimle ve kendi aralarındaki çatışma riski nedeniyle İdlib'de yaşayanların diken üstünde olduğunu söyledi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-01-05 11:30:25

Kızılay Başkanı: İdlib diken üstünde

TİMETURK | HABER MERKEZİ
PINAR HİLAL BALTA

"15 Aralık itibariyle Fua, Kafariya ve Madaya dahil olmak üzere" bu bölgelerden çıkarılan toplam insan sayısının 44 bine ulaştığını belirten Kınık, bu insanların büyük bölümünün İdlib bölgesindeki Urum El Kübra, Atarib ve kırsaldaki akrabalarının yanına yerleştirildiğini söyledi.

ÇADIR KENT, CAMİ, OKUL...

"Bir kısmı bizim orada inşa ettiğimiz çadır kente yerleştirildi. Bir kısmı da geçici olarak barınabilecekleri camiler, okullar gibi bir takım yerlerde bulunuyor."

10 BİN ÇADIRLIK "KENT"

İdlib'in içerisinde, Türkiye sınırına en fazla 10 kilometrelik mesafede AFAD, Kızılay ve İHH organizasyonuyla 10 bin çadırlık "çadır kent" inşa edildiğini belirten Kınık, bu çadır kentin yaklaşık 60 bin kişiyi barındırabileceğini söyledi.

KIZILAY-BASKANI-main1

NE KADAR TIR GİTTİ?

Kınık'ın verdiği bilgilere göre:

- Bugüne kadar İdlib'e Kızılay aracılığıyla gönderilen TIR sayısı 1500 civarında.

- Son Halep operasyonundan sonra diğer STK'lardan gönderilenlerle birlikte bu sayı 2 bini aştı.

HARCAMALARIN MALİYETİ NE KADAR?

Kınık "Hem İdlib'e giden yardımlar hem çadır kent için ne kadarlık bir bütçe harcandı?" sorusunu da şöyle cevapladı:

"Net bütçeyi söylemek şu an çok zor. 1500 TIR insani yardım malzemesi, TIR başına operasyonun en az 25 bin TL olduğunu düşünürseniz bu büyük bir rakam. Bu çerçevede özellikle İslâm dünyasından da bölgeye yardım geliyor. Özellikle Körfez ülkelerinden, Katar'dan, Suudi Arabistan'dan, Birleşmiş Milletler'den sınırlı da olsa bu bölgeye yardımlar geliyor."

TÜRKİYE'YE GETİRİLEN YARALILAR

"Türkiye'ye gelen yaralı sayısı yaklaşık 300. Maalesef 40'a yakınını kaybettik. Onların cenazeleri döndü. Şu an Türkiye'de tedavisi devam eden 200'e yakın kişi var. Diğerleri geri döndü."

YA REJİM OPERASYON YAPARSA... "İDLİB DİKEN ÜSTÜNDE"

İdlib'e de rejim tarafından bir operasyon yapılması olasılığı var. Bu olasılık göz önünde bulundurularak şimdiden bir hazırlık yapılıyor mu?

"Biz ümit ediyoruz özellikle Astana sürecinde Türkiye'nin rol almış olduğu Rusya ve İran'ın destek verdiği BMGK'nın da karara bağladığı ateşkes süreci, ümit ediyoruz ki yeni Halepler oluşturmaz. İdlib tarafı risk altında, çünkü bazı gruplar bu ateşkes kapsamı dışında. Bu grupların kendi aralarındaki bazı silahlı çatışma riskleri ve rejimle olan riskleri nedeniyle İdlib biraz diken üstünde. İdlib merkezindeki 200, 300 bin insanın mobilizasyon ihtimaline karşı da biz aslında biraz daha yüksek kapasitede kamp inşa ediyoruz bölgede."

İDLİB'E OPERASYON İHTİMALİ

Operasyon ihtimali Halep'ten çıkarılan son sivil ve muhaliflerle birlikte daha da yüksek sesle dillendirilmeye başlandı. Bunun en önemli sebebi Halep'ten çıkan muhaliflerin yanlarına "hafif silah" almalarına izin verilmesi. Bu silahların nerelerde kullanılacağı sorusu Türkiye'deki muhalif sesler tarafından defalarca dillendirildi. Esed rejiminin buradaki "hafif silahlı" muhalifleri tehdit olarak algılayıp vurabileceği düşünülüyor. Böyle bir durumda da başta çadır kent olmak üzere sivillerin barındığı bir çok yerin zarar göreceği düşünülüyor.

 

Haber Ara