Dolar

32,5460

Euro

34,9892

Altın

2.420,25

Bist

9.722,09

Kız kaçırma, çocuk gelinler ve başlık parası... Aile Bakanlığı köyde nöbet başlattı!

İzmir'in Kiraz ilçesindeki iki dağ köyü Sırımlı ve Olgunlar'da 12-15 yaş arası kız çocuklarının kaçırılarak evlendirilmesi, aileleriyle sonradan irtibata geçilip 20-30 bin lira arasında değişen paralar verilmesi haberi üzerine Aile Bakanlığı harekete geçti.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-02-06 09:42:01

Kız kaçırma, çocuk gelinler ve başlık parası... Aile Bakanlığı köyde nöbet başlattı!

TİMETURK | HABER MERKEZİ

Dün Hürriyet Gazetesi'nin manşetten aktardığı haber sonrası Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, gazet eil eirtibata geçti.

Bakan Kaya, şunları söyledi:

"Kızlarımızı eğitmeye, kadınlarımızın toplum içindeki konumunu güçlendirmeye çalışıyoruz. Başlık parası gibi yanlış geleneklerin ortadan kaldırılması gerekiyor. Bir insanın özgürlüğünü kısıtlamak, ona adeta bir eşya muamelesi yapmak kabul edilemez. Evlilik, yasalarla belirlenen yaşın üstündeki bireylerin tabii ki kendi rızalarıyla kurması gereken çok önemli bir bağdır. Bunun dışındaki haller insanın yaratılışına da vicdana da uygun değildir. Bu olayı kabul etmeyerek Şerife kızımıza sahip çıkan, yalnız bırakmamaya çalışan ailesine çok teşekkür ediyorum. Şerife kızımızla, psikologlarımız, uzmanlarımız görüştüler, ailesiyle birlikte. Gereken eğitim ve danışmanlık desteğini de vereceğiz. Ekonomik ve hukuksal desteklerimizle de yanlarındayız. İlk andan itibaren olayı il müdürlüğümüz ve uzman personelimiz vasıtasıyla yakından takip ediyorum. Sosyal çalışmacılarımız, psikologlarımız Sırımlı ve Olgunlar köylerindeki insanlarımızla görüşüyorlar, olayın yanlışlığını, sakıncalarını onlara anlatıyorlar. Ekiplerimiz bahsi geçen bölgede yatılı olarak kalarak anne-babaları bu konuda bilgilendirme ve eğitim çalışmalarını sürdürecek. Bu problem ortadan kalkıncaya kadar orada görev yapacaklar. Burada kız kaçırma, erken yaşta evlilik ve başlık parası almak gibi hepsi suç olan bir durum yaşanıyor. İl müdürlüğü ekiplerimiz, bakanlığımızın hukukçuları, emniyet ve kaymakamlık yetkilileriyle birlikte bu köylerde çalışıyorlar. Köylülerimizle toplu olarak ve ailelerle bireysel görüşmeler yapılıyor."

'BEN DE TAKİPÇİSİ OLACAĞIM'

"Detaylı ve geniş bir çalışma yürüteceğiz bu köylerde. Bu tip olayların bir daha yaşanmaması için kalıcı tedbirler alacağız, çözümler üreteceğiz. Erken yaşta evlilikleri önlemekle ilgili, başta kızlarımızın eğitimini teşvik etmek olmak üzere birçok proje yürütüyoruz. Son yıllarda gerek bu çalışmalar, gerekse kamuoyunun duyarlılığı sayesinde ciddi oranda bir başarı sağladık ama tabii ki aynı ciddiyetle çalışmaya devam etmenin önemi bu vakada da ortaya çıktı. Olayın adli boyutu da var. Kaçırılma var, ellerinden özgürlüklerini alma var. Yani suç var. Biliyorsunuz, erken yaşta evlilikle ilgili yasalarımız açık, hukuki olarak gereken yapılacak ve cezai müeyyideler şüphesiz uygulanacaktır. İl müdürlüğümüzün hukuk birimi, açılacak davaları yakından takip edip müdahil olacak tabii ki. Ben de Şerife ve diğer kızlarımızla ilgili hukuki sürecin takipçisi olacağım. Ama bu durumun tamamen ortadan kaldırılması için eğitim ve bilinçlendirme çalışmaları önemli. İnşallah tüm kurumlarımızla birlikte ailelerimizle güçlü bir bağ kurarak çözüme gideceğiz."

BAKANLIK UZMAN GÖNDERDİ

Bu arada Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yetkilileri, konudan 15 gün önce belediye başkanının açıklamalarıyla haberdar olduklarını belirterek, "Köye uzmanlar gönderdik. Ailelerin bilinçlendirilmesine yönelik çalışma yürütüyoruz. Öte yandan bu uzmanlar, çocukları kaçırılan ailelerle de görüşecek" dedi.

 

Haber Ara