Dolar

32,4466

Euro

34,7271

Altın

2.435,90

Bist

9.915,62

Kırgızistan'da rüşvet skandalı

Kırgızistan'da rüşvet skandalı

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-16 17:15:55

Kırgızistan'da rüşvet skandalı
Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te, bağımsız milletvekili Hacımurat Korkmaz'ın dün 100 bin dolar rüşvet alırken yolsuzlukla mücadele ekipleri tarafından yakalanmasından sonra basında milletvekilinin arkasında bulunduğu iddia edilen Cumhurbaşkanlığı İdaresi Başkanı Daniyar Narınbayev de görevinden uzaklaştırıldı.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev'in, idari departmanın başında bulunan Daniyar Narınbayev'i geçici olarak görevinden aldığı belirtildi.

Rüşvetten gözaltına alınan milletvekilinin arkasında olduğu yönünde basında çıkan iddialar üzerine Narınbayev'in, rüşvetten gözaltına alınan milletvekilinin hakkındaki soruşturmanın tamamlanana kadar görevinden ayrılmak istediğini Cumhurbaşkanı'na bugün yazılı olarak bildirmişti.

Narınbayev, dün gazetecilere makam odasında verdiği brifingde, milletvekili Korkmazov'un, tutuklu bulunan milletvekili Nariman Tüleyev'in kızı ile sadece görüşmeyi kabul etmem için görüştüklerini belirterek, basında hakkında çıkan iddiaları yalanlayarak, "Ben Tüleyev'in kızı ile daha önce babasına ait mal varlıklarına yargı tarafından el konulması konusunu görüştük. Yargı organları tarafından yasalara aykırı bir neden var ise, ilgili mercilere başvurulması tavsiyesinde bulundum. Bu nedenle ikinci kez Tüleyev'in kızı ile görüşmeyi reddettim" dedi.

Milletvekili mazbatası iptal edilen Tüleyev, Bişkek Belediye Başkanlığı yaptığı dönemde de yolsuzluk suçlamasıyla hakkında açılan davada 11 yıl hapis cezasına çarptırılmış ve tüm mal varlığına el konmuştu. Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev'in bu yıl çıkardığı af kapsamından faydalanmak için avukatının yaptığı başvuru ise reddedilmişti.

İddiaya göre, milletvekili Korkmazov da, yargıda devam eden dava sürecinde istediği yönde sonuç alabilmek için cezaevinde bulunan eski milletvekili Neriman Tüleyev'in yakınlarından 200 bin dolar rüşvet talep etmiş ve 100 bin dolar rüşvet alırken dün suçüstü yakalanmıştı.

2010'daki genel seçimlerde Muhalefetteki Milliyetçi Ata Curt Partisi listesinden meclise giren Korkmazov, bir süre sonra partisinden istifa ederek bağımsız milletvekili olmuştu.

Haber Ara