Dolar

32,4432

Euro

34,7490

Altın

2.439,32

Bist

9.915,62

KİK: Çatışmaların askeri çözümü yok

KİK ülkeleri zivesi sonuç bildirgesinde çatışmalarda askeri çözümün olmadığına dikkat çekildi ve gelecek yıl yeniden toplanması kararı alındı

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-05-15 10:54:01

KİK: Çatışmaların askeri çözümü yok

ABD Başkanı Barack Obama ile Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkeleri temsilcilerinin bir araya geldiği Camp David Zirvesi'nde terörle mücadele, denizcilik faaliyetlerinin güvenliği, siber güvenlik ve balistik füze savunma sistemleri gibi güvenlik işbirliğini geliştirecek yeni ABD-KİK strateji ortaklığı ele alınırken, gelecek yıl da benzer bir yüksek düzey toplantı düzenlemesi kararlaştırıldı. 

Zirvenin ardından ortak yazılı açıklama yapıldı. 

Açıklamada, zirvede, liderlerin, savunma ve güvenlik işbirliğiyle bölgesel konularda kolektif yaklaşım geliştirilmesi de dahil her alanda ilişkilerin daha da yakınlaştırılması için ABD-KİK ülkeleri stratejik ortaklığına taahhütlerini vurguladığı belirtildi. 

Liderlerin silah transferi, terörle mücadele, denizcilik faaliyetlerinin güvenliği, siber güvenlik ve balistik füze savunma sistemleri gibi güvenlik işbirliğini geliştirecek yeni ABD-KİK strateji ortaklığının konuşulduğu bildirilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Körfez Savaşı'nda olduğu gibi, bölgedeki ana çıkarlarımızı güvenli kılma, müttefik ve partnerlerimize karşı dış saldırıları caydırma için gücün tüm unsurlarını kullanmaya dönük ABD politikası, tartışmasızdır. ABD, BM sözleşmesine aykırı şekilde herhangi bir KİK ülkesinin toprak bütünlüğüne yönelik dış tehditlere karşı durmak ve bunları engellemek için Körfez ülkeleriyle müşterek çalışmaya hazır. Böyle bir durumda da ABD, KİK partnerlerini savunmak için potansiyel askeri güç kullanımı da dahil hangi eylemlerin uygun olacağına ivedi karar vermede, KİK ortaklarının yanında durmaktadır.”

Açıklamada, Kararlılık Fırtınası Operasyonu'nda olduğu gibi, Körfez ülkelerinin kendi sınırları ötesine askeri eylem planlarken, özellikle de destek istendiğinde, ABD ile istişare edecekleri ifade edildi.

KİK ülkelerinin İran ile kapsamlı ve doğrulanabilir bir anlaşmanın kendilerinin de çıkarına olduğunu vurguladığı aktarılan açıklamada, “ABD ve KİK üyeleri İran'ın bölgedeki istikrarsızlaştırıcı eylemlerine karşı durmaktadır ve bununla mücadelede birlikte çalışacaktır” ifadesi kullanıldı.

İran'ın, komşularıyla iyi ilişkiler prensibi gözeterek, onların içişlerine karışmadan ve toprak bütünlüğüne saygı duyarak bölgede diyaloğa girmesi, etrafındaki ülkelerle farklılıklarını barışçıl şekilde çözecek ve güven inşa edecek somut adımlar atması gerektiği kaydedildi.

"BÖLGEDEKİ SİLAHLI ÇATIŞMALARA ASKERİ ÇÖZÜM YOK"

Liderler, IŞİD ve El Kaide başta olmak üzere terörle mücadele çabalarını geliştirmede mutabık kalırken, Suriye, Irak, Yemen ve Libya da dahil bölgesel ihtilaflar noktasında, "bölgedeki silahlı çatışmalara askeri bir çözümün olmadığı, bunun sadece siyasi ve barışçıl yollarda gerçekleşebileceği, tüm devletlerin egemenliğine saygı duyulması, ülkelerin içişlerine karışılmaması, kapsayıcı hükümetlere yönelik ihtiyaç ve azınlıklar ile insan haklarının korunması" dahil bir dizi ortak ilkeleri benimsedi.

Yemen'de, ABD ve KİK ülkeleri, Arap Yarımadası'nda El Kaide ile kolektif mücadele zorunluluğunun altını çizerken, ülkede, askeri operasyonlardan siyasi sürece hızlı geçiş ihtiyacı vurgulandı. 

Yemen'deki ateşkesi memnuniyetle karşılayan liderler, bunun daha kalıcı bir yöne gitmesi umduklarını dile getirirken, ABD de uluslararası toplum ve KİK ülkeleriyle ortaklık içinde, Husiler ve müttefiklerine tedarikleri önlemeye dönük taahhüdünü yineledi.

"ESAD'IN ÜLKE GELECEĞİNDE YERİ YOK"

Açıklamada, ABD ve KİK ülkelerinin Irak hükümetini ve çok uluslu koalisyonu terör örgütü IŞİD ile mücadelelerinde desteklemeyi sürdüreceği ifade edilerek, KİK ülkeleriyle Irak hükümeti arasındaki bağları, iyi komşuluk, içişlerine müdahale etmeme ve devlet egemenliğine saygı gösterme bağlamında güçlendirmenin önemine vurgu yapıldı.

Irak hükümetinin, ülke içindeki toplumun tüm kesimlerinin şikayetlerini reformlar uygulayarak acilen gidermesi için gerçek bir ulusal uzlaşıyı sağlaması çağrısında bulunulan açıklamada, Suriye'de de savaşı sona erdirecek, ülkedeki tüm etnik ve dini azınlıkları, devlet kurumlarını koruyacak kapsayıcı bir hükümetin kurulması odaklı siyasi çözüme yönelik çalışmaların devam edeceği belirtildi.

Açıklamada, liderlerin, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın meşruiyetini kaybettiğini ve ülkenin geleceğinde herhangi bir rolü bulunmadığını yeniden teyit ettiklerine yer verilerek, IŞİD'in zayıflatılması ve nihayetinde yenilgiye uğratılması gerekliliğiyle El Nusra cephesi gibi radikal olarak nitelendirdikleri grupların etkisine dikkat çekildi.

Açıklamada, Filistin-İsrail meselesinde sorunun, bağımsız Filistin devletinin güvenli bir İsrail ile barış içinde yan yana yaşamalarını beraberinde getirecek, adil, kalıcı ve kapsayıcı bir anlaşmayla çözülmesi gerektiği ifade edildi. ABD ve KİK ülkelerinin, Gazze'nin yeniden inşası için, Ekim 2014'teki Kahire Konferansı'ndaki taahhütler doğrultusunda yardımda bulunmayı sürdürecekleri bilgisine yer verildi. Açıklamada, Lübnan'da yeni cumhurbaşkanının seçilmesinin ertelenmesine yönelik kaygılarını ifade eden liderlerin, 2016 yılında da Camp David'dekine benzer yüksek düzey bir toplantı düzenlemede mutabık kaldıkları bildirildi.

Haber Ara