Dolar

32,5121

Euro

34,9634

Altın

2.433,33

Bist

9.783,42

Kerkük'te neler oluyor? Peşmerge nasıl geri çekildi?

Talabani güçleri olan KYB Peşmergeleri'nin 'Irak Ordusu'na denk gücümüz yok' diyerek geri çekilmesi üzerine bir Binbaşı rütbeli bir Peşmerge bu duruma isyan etti. Binbaşı “Savaştığımız mevzilerden neden geri çekildiğimizi anlamıyorum. Halkın, bu emri veren komutandan bunu sorması gerekiyor” dedi.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-10-16 14:25:22

Kerkük'te neler oluyor? Peşmerge nasıl geri çekildi?

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı gece 04.00 sularında girdiği Kerkük'te ilerlemeye devam ediyor. Bu kapsamda Kerkük Havaalanı ve Tuzhurmatu Irak Ordusu'nun eline geçerken, Talabani Peşmergeleri geri çekildi. Erbil'den aynı oranda KDP Peşmergeleri Kerkük'e gelirken, Talabani Peşmergelerinin çekildiği şehir içi mevzilerine PKK yerleşti. Talabani Peşmergeleri'nin "Irak Ordusu'na denk gücümüz yok" diyerek geri çekilmesi üzerine bir Binbaşı rütbeli bir Peşmerge bu duruma isyan ederek, “Savaştığımız mevzilerden neden geri çekildiğimizi anlamıyorum. Halkın, bu emri veren komutandan bunu sorması gerekiyor” dedi.

444

"NEDEN GERİ ÇEKİLDİK?"

Rûdaw'a konuşan peşmerge, “Saldırı karşısında iyi savunma yaptık. 3 saatten fazla doçka ve havanlarla karşılık verdik ve geri de çekilmedik. Ancak ne yazık ki sonunda geri çekildik. Sadece çok yazık diyorum. Halktan, geri çekilmenin hesabını sormasını istiyoruz. Peşmergeye geri çekilme emrini kimin verdiğini sormalarını istiyoruz” diye konuştu.

20171016_2_26301720_26836668_Web-(1)

Kerkük'e Zerevani Güçleri'nin (Özel Kuvvetleri) gönderilmesine ilişkin ise peşmerge Binbaşı, şunları söyledi: “Zerevani Güçleri'nin Telwerd'e aktarıldığı söyleniyor. Kendilerine teşekkür ediyoruz. Bu gece Sayın Kosret Resul'e bağlı birliğin de Büyük Sanayi bölgesine savunmaya geçmesiyle Seraye Selam birlikleri 5 dakikada yenilgiye uğradı.”

TALİMAT TALABANİ CEPHESİNDEN

Söz konusu güçler, KYB yetkilileri Pavel Talabani, Lahur Talabani ve Aras Şeyh Cengi'nin talimatıyla çekildi.

20171016_2_26303582_26840001_Web

KASIM SÜLEYMANİ BÖLGEDE

Kürdistan Yurtseverler Birliği Partisi'nin (KYB) İran ile uzun yıllardan beri sürdürdüğü 'yakın' ilişki, referanduma katılım oranının Süleymaniye'de en düşük düzeyde kalmış olması ve en çok 'hayır'ın bu bölgeden çıkması akıllara "İran etkisini" getirirken, İran Devrim Muhafızları Komutanı Kasım Süleymani de geçtiğimiz günlerde Süleymaniye'ye ziyarette bulunmuştu. Burada Celal Talabani'nin mezarını ziyaret eden "İran'ın Ortadoğu'daki kılıcı' Süleymani'nin, Irak Merkezi Yönetimi tarafından resmi Haşd-i Şabi danışmanı olarak atandığı iddia ediliyordu.

Tahran'ın bu bölgede bazi siyasetçileri fonladığı, partiler ve televizyon kanalları kurdurduğu da bilinen iddialar arasında.

PKK'NIN ŞEHRE GİRMESİNİN SEBEBİ

Ayrıca KYB Peşmergeleri ve KDP Peşmergeleri arasında yaşanan güven sorunu sebebiyle Barzani'nin, KYB Peşmergeleri'nin çekilme ihtimalini her daim değerlendirdiği yorumları da yapılıyordu. Zira bugün de KYB Peşmergeleri'nin çekildiği bölgelere, şehir içi mevzilerine ilk yerleşen unsurlar PKK'lılar oldu.

(İlgili habere gitmek için fotoğrafa tıklayınız)

751296_2

Haber Ara